ceturtdiena, 2014. gada 30. janvāris

Kartiņa ar izšūtu sirsniņu

Tuvojoties Valentīndienai bez kāda sirsniņdarbiņa neiztikt, vai ne? :) Tieši tā!! 



Ieraudzīju šo ideju starp daudzām citām Parents.com un - tā kā šūšana manai gandrīz 6 gadīgajai meitai ir šobrīd aktuāla - uzreiz arī īstenojām.

Ir pat vienkāršāk kā izskatās! :)

1. Uzzīmē sirsniņu (mums viena tieši bija, ko izmantot kā šablonu, bet noteikti var zīmēt arī ar brīvu roku vai jebkā citādi). 



2. Izdur caurumiņus pa perimetru. Lai sanāktu simetriski, izmantojām lineālu un dūrām uzreiz abās malās (paralēli).



3. Izvēlas diegu un šuj! Vienā pusē iedur, otrā - izvelk, un atpakaļ. Pavisam vienkārši un skaisti. Turklāt otra puse arī sanāk skaista - veidojas tāda kā sadrākelēta sirsniņa (tikai pa perimetru). 



Un viena arī "mīlestības krāsā" (nopietni! kur gan bērni ņem šitādus izteicienus??!).




Iepatikās un gribi vēl sirsniņas? Ieskaties te:




Paldies par jūsu komentāriem!




trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

Glāžu boulings

Kādā parastā dienā nebija nekā ko darīt. Šķita, ka bērni tūliņ, tūliņ jau sāks pa sienu uz augšu rāpties (jo tik daudz enerģijas ir maziem cilvēkiem), bet man visvairāk gribējās gulēt. Ko nu? Mazais brālis atrada bumbu, lielais - glāzes. Kopā sanāca boulings! :)




Taisnības labad jāsaka, ka glāzes mums vienkārši bija - stāvēja uz palodzes vēl kopš Ziemassvētkiem (viens no Adventa kalendāra uzdevumiem bija uztaisīt eglīti no glāzēm). Un kaut ko līdzīgu kaut kur noteikti jau biju redzējusi. Bet lielākais pluss - aktivitāte visiem vecumiem! No 1 - 29. :)




Bumba ripo, ripo un ... babaaah!





Pie reizes var arī skaitīt līdz 3, 5, 10 vai 15 un uzmanīgi būvēt glāžu torni - viss dzīvē noderīgs! :)




Paldies par jūsu komentāriem!






piektdiena, 2014. gada 17. janvāris

Segēna dēļi DIY

Segēna dēļi ir Montessori matemātikas materiāls, kas paredzēts padsmitu un desmitu apguvei. Lietojams kopā ar krāsainajām pērlēm un zelta pērlēm.



Kad bērns iemācījies saskaitīt līdz 19 (kad ir izpratne par to, cik ir 11, 12, 13 utt), viņu iepazīstina ar attiecīgo skaitļu izskatu. Šim nolūkam lieto Segēna dēļus. Materiāls sastāv no diviem dēļiem, katrs ar piecām iedaļām, un 9 ciparu plāksnītēm. 



Tieši tādā pat veidā var mācīties arī citus desmitus un skaitļu veidošanos (piemēram, 23, 45, 53, 67 utt. visās iespējamās kombinācijās).  Tikai tad uz katra dēļa liek nevis "10", "10", "10", bet gan "10", "20", "30" u.c. Teorētiski tam nepieciešams vēl viens dēļu pāris. Kad biju uztaisījusi vienu komplektu (padsmitu dēļus), sapratu, ka varu šajos pašos attiecīgajās vietās iebīdīt jau sagatavotās desmitu kartiņas un otrs dēļu pāris nemaz nav nepieciešams!


Kā uztaisīt Segēna dēļus?

Nepieciešams:
  • 2 mm biezs komatekss;
  • 3 mm biezs komatekss;
  • līmpapīrs;
  • līmplēve (bez tās var arī iztikt);
  • ass nazis;
  • šķēres;
  • metāla lineāls.
--> Komateksu pērkam Kviller, kas atrodas zem Zemitānu tilta.

Aprēķini
Oriģinālā materiāla ciparu plāksnītes ir 7x7 cm lielas, manā variantā ir 5x7 cm, jo taisīšanas brīdī nezināju, cik lielas ir "īstās". Turklāt gribēju iekļauties 3 loksnēs līmpapīra, kas man arī izdevās! :) Visus pārējos izmērus pieskaņoju šiem.


Darba gaita
1) Uzzīmē paredzamās dēļu robežas, paredzot visas starplikas, tas nozīmē:

1 cm/7,5cm/0,5cm/7,5cm/0,5cm/7,5cm/0,5cm/7,5cm/0,5cm/7,5cm/1cm 
(šie atsevišķi nav jāgriež, tikai jāiezīmē abos 41,5cm garajos gabalos, lai zinātu, kur ko pielīmēt)

2) No 3 mm biezā komateksa izgriež:
  •  2 gab. 41,5 x 10 cm (dēļi);
  • 12 gab. 1,5 x 10 cm (augšējās, redzamās starplikas);
  • 8 gab. 0,5 x 10 cm (apakšējās, neredzamās starplikas);
  • 4 gab. 1,0 x 10 cm (apakšējās, neredzamās starplikas abu dēļu galos).




3) Izdrukā uz līmpapīra 20 kartiņas izmērā 7,5 x 10 cm:
  • 9 gab. "10" (Ar tādu aprēķinu, lai "1" un "0" atrodas pietiekami tālu viens no otra (tātad drīzāk tuvāk malām nekā viens otram), lai "0" priekšā var piebīdīt 5 x 7 cm lielo kartiņu un tā neaizsegtu "1".)
  • pa vienai no katra desmita, t.i. 10, 20, 30, 40, 50, 60 70, 80, 90 + vienu baltu.



Šīs kartiņas ar nolūku ir par 0,5 cm platākas kā ciparu kartiņas, jo paredzētas līmēt uz pamatnītes, kas ir mazliet platāka nekā iebīdīšanai paredzētās kartiņas. 


Kartiņas aplīmē ar līmplēvi, ja vēlas, lai materiāls nenosmērējas un ir ilgizturīgāks. 



4) Izvēlas vienu komplektu (vai nu 9 kartiņas ar "10" vai visus desmitus (10, 20, 30 utt) - atkarībā no tā, vai vēlas taisīt padsmitu vai desmitu dēļus) un pielīmē uz abiem garajiem dēļiem 7,5 cm platajās joslās.



5) Uz garajiem dēļiem iepriekš iezīmētajās vietās ar speciālo līmi (nopērkama turpat Kviller, saucas Cosmofen) ielīmē starplikas - 1 cm platas strēmelītes abu dēļu abos galos, pa vidu starp desmitu kartiņām 0,5cm platās strēmelītes. 

6) Uz visām starplikām ar Cosmofen līmi līmē 1,5cm platās strēmelītes, attiecīgi:
  • galos - nolīdzinot pret malu;
  • pa vidu - centrējot attiecībā pret apakšējo starpliku. 



7) No 2 mm biezā komateksa izgriež:
  • 9 gab. 5 x 7 cm (ciparu plāksnītes).

8) Izdrukā uz līmpapīra tāda paša izmēra (5 x 7 cm) kartiņas ar cipariem no 1 - 9.


9) Līmpapīra kartiņas uzlīmē uz komateksa (manuprāt, ērtāk ir vispirms izdrukāt, tad uzlīmēt - visas kartiņas kopā - uz komateksa, un tad griezt; nav dubulta zīmēšana; bet tas droši vien kā kuram), sagriež.

10) Ja vēlas, aplīmē arī ciparu plāksnītes ar līmplēvi, lai nenobružājas.

Šīs plāksnītes ar nolūku ir gan plānākas (no 2 mm nevis 3 mm bieza komateksa), gan šaurākas (7cm nevis 7,5cm), lai būtu ērti un vienkārši iebīdāmas tam paredzētajās vietās.



Tas arī viss. Lai labi lietojas!



P.S. Droši vien gluži labi var taisīt arī no kartona, MDF vai finiera. Kas nu kuram pieejams!


Paldies par jūsu komentāriem!



Lasītāju aptaujas 2013 kopsavilkums

Sveiciens 2014. gadā! Beidzot tas brīdis ir klāt, kad arī es atkal saku - sveiki! :) Tā kā biju solījusi un cieši apņēmusies iesākt gadu ar Lasītāju aptaujas 2013 rezultātu izvērtējumu, tieši tā arī gribēju darīt. Bet kā allaž - laika ir tik, cik ir. Tā nu janvāris jau pusē, kad top šī gada pirmais ieraksts. 




Sākšu ar to, ka liels prieks par katru, kurš aizpildīja anketu. Paldies par daudzajiem laipnajiem un iedvesmojošajiem vārdiem. Paldies par jūsu laiku un ieinteresētību. Paldies arī par jūsu saudzīgi izteikto kritiku. Ņemu to visu vērā un ar jaunu sparu turpinu iesākto. 

Kāds tad šobrīd ir Krūmiņu dienu "vidējais lasītājs"? Tā ir sieviete (98%), vecumā ap 30 gadiem, ar augstāko izglītību (61% ir vismaz bakalaura grāds), vismaz viena bērna māmiņa (95%), turklāt vismaz viens bērns ir vecumā līdz 3 gadiem (61%), šā brīža galvenā nodarbošanās - būt par māmiņu, dzīvo Latvijā, regulāri lasa vairākus blogus, arī Krūmiņu dienu jaunos rakstus (66%). 

Attiecībā uz tēmām, par ko rakstu - DIY projekti, ballīšu idejas, burtiņu un lasīt mācīšanās idejas, ciparu un matemātikas mācīšanās idejas, pedagoģijas teorija, mākslas un rokdarbu projekti - nav vienas dominējošas. Kas nozīmē, ka varu turpināt rakstīt par visām! :) Kā izrādās, pedagoģijas teorija pat interesē maaaazliet vairāk kā matemātika vai bērnu ballītes. Tad ceru šai gadā jūs iepriecināt ar kādu jaunu informāciju par Reggio Emilia pieeju un, protams, turpināt rakstīt arī par Montessori un mūsu ikdienas aktivitātēm.

Saņēmu arī 58 atbildes uz atvērto jautājumu - kā blogu varētu padarīt labāku? Šī bija pati vērtākā anketas daļa. Balstoties uz jūsu komentāriem, esmu nonākusi pie 3 galvenajiem secinājumiem:

1) Nepieciešamas vizuālas un strukturālas pārmaiņas, lai blogs būtu pārskatāmāks, vieglāk uztverams, lai tajā vieglāk orientēties. Pie tā jau strādāju, pirmās pārmaiņas veiktas. Blogam ir jauna "augšiņa", kā arī logo (varētu teikt - dāvana 2 gadu jubilejā!). Ko sakāt? Kā patīk? :) Galveno tēmu ieraksti sakārtoti atsevišķās lapās, lai ērtāk atrast (Burtiņu skola, Ciparu skola, Ballītes, Grāmatas). Ir arī jauna sadaļa - Par mani, kur dažos vārdos iepazīstinu ar sevi. Visu sakārtot vēl nav paspēts, tā ka sekojiet līdzi! Pārmaiņas turpināsies. ;) 

2) Rakstiem nepieciešama zināma regularitāte. Šis ir mans jūtīgais jautājums. Arī es gribētu vairāk paredzamības un regularitātes. Diemžēl šobrīd to nevaru vai nespēju nodrošināt. Katrā ziņā tas ir kaut kas, uz ko tiekties. Un kas zina - varbūt jau drīz ik nedēļu varēšu jūs iepriecināt ar jaunu rakstu! 

3) Vairāk personisku stāstu. Izrādās cilvēki vēlas lasīt par ikdienas dzīvi. Ne tikai veiksmīgajām dienām, bet gan parastajām un arī neveiksmīgajām dienām. Par realitāti. Tas tiešām publiskajā telpā pietrūkst, vai ne? Stāsti par parasto. Vienmēr jau gribas izskatīties mazliet labāk un izcelties mazliet vairāk. Tomēr jādzīvo mums realitātē. Tad nu laiku pa laikam padalos arī ar šādām bildēm:

 

Līdzsvaram. :)


Vairākas māmiņas raksta, ka gribētu lasīt par bērniem līdz 1 gada vecumam: par aktivitātēm un lietām, ko darīt kopā ar šādu mazulīti. Tiešām, mūsu trešā bērniņa pirmais gads paskrējis gandrīz nemanot. Skatos - jau staigā un ēd pats! Tomēr labošos un drīzumā uzrakstīšu arī par to. ;)
Kādi rakstīja, ka vēlētos redzēt video par ikdienas darbošanos ar bērniem, Montessori vingrinājumu demonstrējumus un tamlīdzīgi. Tā gan ir lieta, ko diez vai jelkad spēšu piedāvāt. Tomēr šāda veida video diezgan daudz var atrast YouTube krājumos. 
Un tēti - paldies tiem dažiem tētiem, kas aizpildīja anketu! Paldies par jūsu līdzdarbošanos savu bērnu audzināšanā, paldies par interesi. Jau apspriedos ar vīru un tagad varu teikt: šai gadā būs arī kāds tēta raksts! 


Vēlu mums katram jauno gadu pieņemt un nodzīvot ar prieku un pateicību. Pateicība par jau esošo ir "laimes atslēdziņa". 




Paldies par jūsu komentāriem!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...