ceturtdiena, 2017. gada 12. oktobris

Ideja visiem vecumiem

Bērniem augot jāmeklē arvien jauni laika kopā pavadīšanas veidi. Puzlīti likt vairs neinteresē.. Uz spēļu laukumu iet - tur taču nekā nav! Burtiņus, cipariņus, krāsiņas sen apguvuši. Ko nu? Ir tomēr viena lieta, no kuras neizaug. Galda spēles. Piemeklējamas visām un jebkurām interesēm un vecumiem. Mēs gan ne tuvu neesam aktīvākie spēļu pazinēji, nedz spēlētāji, taču pēdējā laikā (pēdējos gados ;)) spēļu mājās saradies diezgan daudz un spēlētas tiek visnotaļ regulāri. Īpaši aktuālas spēles kļūst tumšajos vakaros un lietainajās dienās, kad svaigais gaiss tik ļoti vairs nevilina... Turklāt spēles ir gan izglītojošas, gan vienkārši izklaidējošas, un viens no otra bieži pat nav nodalāms. Šajā ierakstā padalīšos ar spēlēm, kuras esam spēlējuši un kuras patīk. 

*    *    *

* Vienas no pirmajām spēlēm, ko spēlēt kopā ar bērniem - atmiņas spēles, kur starp daudziem aizklātiem attēliem jāatrod 2 vienādi. Nenosaukšu nevienu konkrētu, jo variantu varētu būt bezgalīgi daudz. Veikalā pirktas vai pašu gatavotas, ar Vāģiem, Vinniju Pūku, vai burtiņiem un cipariņiem. Šīs nu tiešām var piemeklēt pilnīgi absolūti jebkurai gaumei un interesēm. Labākais, ka piemērotas visiem vecumiem. Arī man savā mammas vecumā tikpat aizraujoša kā 3gadniekam. 


* Vārniņu spēle  jeb īstajā nosaukumā "Orchard" - metot kauliņu, jānovāc visi auglīši dārzā, pirms to paspējusi izdarīt vārniņa. Veicina krāsu atpazīšanu/iemācīšanos, jo uz metamā kauliņa attēlota krāsa, taču jānovāc auglīši (kas ir tādā krāsā). Beigās var arī salīdzināt, kuram kas un cik groziņā savākts. Kuru auglīšu katram visvairāk? Kuru vismazāk? Kurš kopumā visvairāk salasījis? Utml. 

 

* Kad bērns iemācījies skaitīt līdz 6 vai ir ļoti tuvu tam, var sākt spēlēt spēles ar metamo kauliņu - gan tradicionālās Cirks un RičuRaču, gan jebkuras citas. Nostiprina skaitīšanas iemaņas un dod iespēju piedzīvot pirmos zaudējumus, kas ir diezgan nozīmīga pieredze.


* Kā nākamā mūsu mājās ienāca "Skaiti ar lācēniem". Ideāla spēle pirmajām iemaņām rēķināšanā. Jāsaskaita un jāatņem līdz 5, turklāt rezultāts jāparāda uzverot attiecīgu skaitu "odziņu" (koka pērlīšu) uz striķīša. Tātad ne vien skaitīšanas iemaņas tiek veicinātas, bet arī attīsta roku sīko motoriku. 


* Vēl viena spēle skaitīšanai līdz 5 - Halli Galli. Spēle uz ātrumu, veiklumu, vērīgumu. Var spēlēt vienkāršāk vai sarežģītāk - reaģējot tikai uz krāsām vai skaitot auglīšus. Līdz ar to var spēlēt gan mazāki, gan lielāki. Mūsmājās HalliGalli joprojām labprāt spēlē arī lielā māsa. Vienkārši priekam. :)



Kad burtiņi un cipariņi "kabatā", var ķerties pie nopietnākām spēlēm. Šobrīd mūsu 9gadniecei aktuālākās spēles: Carcassonne un Saboteur. 

* Vispirms par Carcassonne. Šī ir no stratēģiskajām spēlēm - jābūvē pilsētas, jāapgūst lauku teritorijas, jāizvieto iedzīvotāji un fermeri. Spēlei pieejami dauuuudzi paplašinājumi, lai vienmēr būtu ko gribēt vēl. Par tādu spēli pat dzirdējusi nebiju, līdz meita pati sev to izvēlējās kā dāvanu dzimšanas dienā. Ar to sākās mūsu Carcassonne ēra. :D Sākumā spēlējām katru dienu un pa vairākām reizēm. Nu jau tik enerģiski vairs ne, tomēr ik pa laikam atgriežamies tieši pie Carcassonne. Spēlē iesaistās arī mazākie brāļi, jo viņiem patīk izvietot kauliņus. Tā veicina arī rēķināšanas prasmes jau lielākiem skaitļiem (piem., jāsarēķina, cik punktu būs kopā 35x3). Un laiku pa laikam uzspēlējam to kopā arī ar saviem pieaugušajiem draugiem. 





* Pēdējā laika aktuālākā spēle - Saboteur. Arī ar šo mūs iepazīstināja meita, kura bija to spēlējusi kādā pasākumā un tad noteikti gribēja tādu arī mājās. Spēles mērķis ir tikt pie zelta. Jābūvē alu labirinti, bet pa vidam viskautkas var gadīties. Nu jau esam spēlējuši dažādās kompānijās: mājās ar bērniem (vecumā 6 - 9 gadi); kopā ar draugu bērniem (6 bērni vecumā no 4 - 9); arī radu ballītē. Tur kopā sanācām 9 spēlētāji, gan bērni vecumā 6-9 gadi, gan viņu vecāki, neprecētie un precētie brālēni un māsīcas un arī omes (tātad raiba kompānija vecumā no 6 - 56 gadi). Jāsaka gan, ka šīs spēles īsto "garšu" sajust var tikai tādā lielākā kompānijā. Pirmās reizes trijatā spēlējot, pat nesapratu, kas tad tur ir tik foršs. Taču 9 cilvēku kompānijā pavisam cita aizrautība! 


Pie paši savas Saboteur spēles tikām, piedaloties Brain Games rīkotajā akcijā - spēļu testēšanā. Ik mēnesi tiek izvēlēta Mēneša spēle, uz kuras izmēģināšanu var pieteikties ikviens vienkārši aizpildot anketu. Tad tiek atsūtīta spēle, kas jāizspēlē un jāpastāsta par savu pieredzi Brain Games (atkal aizpildot anketu). Atsūtītā spēle, protams, paliek pie jums (vai šajā gadījumā - mums! :) ). Šķiet, ka pieteikšanās uz oktobra spēli jau beigusies, bet gan jau drīz varēs pieteikties uz novembra spēli. Vairāk informācijas noteikti atradīsiet Brain Games blogā. 

 * Visbeidzot, manuprāt, klasika - Uno. Spēlēju to savā bērnībā, spēlēju tagad ar bērniem. Savu aktualitāti spēle nezaudē! Viena no mūsu mašīnā līdzņemamajām spēlēm, jo neprasa īpašu līdzenu vietu, nedz ko citu. Var spēlēt vienmēr un visur. Vienīgi kastīte nu jau uz izjukšanas robežas.. :)






Protams, pat vismīļākās spēles ar laiku tomēr apnīk. Tāpēc ir labi, ka pasaulē ik gadus tiek laistas klajā arvien jaunas spēles! Padalieties: kuras ir jūsu iecienītās spēles? 


25 komentāri:

  1. driver talent pro procrack4pc I really enjoy reading your post about this Posting. This sort of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys, thanks for sharing

    AtbildētDzēst
  2. ashampoo-soundstage-pro-crackis a powerful program that allows you to experience live surround sound with standard headphones! It can be difficult to believe this program's amazing effect on amplifying sound without using any audio system
    freeprokeys

    AtbildētDzēst
  3. Such a nice and helpful piece of information. I’m so happy that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. adobe-premiere pro cc crack




    AtbildētDzēst
  4. Thanks for the post. Very interesting post. This is my first-time visit here. I found so many interesting stuff in your blog. Keep posting.. k7totalsecurity-crack

    AtbildētDzēst
  5. Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me. Movavi Video Converter Crack

    AtbildētDzēst
  6. Wow, this piece of writing is pleasant, my younger sister is analyzing such things, therefore I am going to tell her.
    vusescan crack
    ableton live crack
    photo mechanic crack
    youtube by click crack
    mirillis action crack
    Crack Like

    AtbildētDzēst
  7. windows movie maker 2022 crack Make your own film utilizing home Windows Movie Maker. Transform your previews and films into cleaned motion pictures. Windows Movie Maker For Windows 10 Latest Version Add PC illustrations, changes, sound, and subtitles to assist with recounting your story.

    AtbildētDzēst
  8. This is a fantastic blog! Your website is also very quick to load!
    What kind of web host are you using? Is it possible for you to send me your affiliate link for your web host?
    I wish my website was as quick to load as yours.
    windows 7 starter crack
    mirillis action crack
    appwindows 8 professional crack
    smadav pro crack

    AtbildētDzēst
  9. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far.
    vuescan pro crack
    mirillis action crack
    ccleaner pro crack
    microsoft office 365 product key
    ultraiso premium crack

    AtbildētDzēst
  10. Create message. Keep posting this kind of information on your blog.
    I am very impressed with your site.
    Hi, you've done a great job. I will definitely dig in and personally recommend it to my friends.
    I am sure they will find this site useful.
    sound booster crack
    ccleaner pro crack
    expandrive crack
    ashampoo winoptimizer crack

    AtbildētDzēst
  11. This knowledge, I believe, is crucial.
    For my own benefit. In addition, I'm grateful to have had the opportunity to read your piece.
    However, you'd want to highlight a few commonalities. :D I love the style of the website, and the contents are excellent.
    Hooray for fun!
    purevpn crack
    microsoft office professional plus 2013 crack
    adguard premium crack

    AtbildētDzēst
  12. You are so interesting! I don't think I've read anything like this before. It's great to find someone with real ideas on this topic. Indeed ... thank you very much for starting. This site is something needed on the internet, not real!
    This is a great blog! Your site is loading too fast!
    What type of web server do you use? Can you send me an affiliate link for your web host?
    eset nod32 antivirus crack
    vso convertxtohd crack
    clonedvd ultimate crack
    adobe after effects crack

    AtbildētDzēst
  13. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
    audials one crack is one of the best rapid, legal, and massive music software. audials one crack can monitor more than thousands of radio stations and easily search Internet-based music resources. So, Audials One Platinum Crack Free download– Find and record music. Record all streaming services for music, audiobooks, movies, and TV shows. audials one crack all media for all devices. 1 media file format converter. audials one crack flagship includes the complete technology of all editions. Free Audials One can monitor more than thousands of radio stations and easily search the Internet-based music resources. Audios for computers capture music from Amazon Music, YouTube, SoundCloud, Spotify, Deezer, and Apple music library. It saves your favorite movies from Amazon. audials one crack

    AtbildētDzēst
  14. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    Revo Uninstaller Pro Crack
    Beamng Drive
    Omnisphere Crack

    AtbildētDzēst
  15. Really Good Work Done By You...However, stopping by with great quality writing, it's hard to see any good blog today.
    HQLicense
    Windows Vista Crack
    Crack Softwares Free Download

    AtbildētDzēst
  16. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me. this blog has detailed information, its much more to learn from your blog post.I would like to thank you for the effort you put into writing this page.
    I also hope that you will be able to check the same high-quality content later.Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post.This article is very helpful, I wondered about this amazing article.. This is very informative.
    “you are doing a great job, and give us up to dated information”.
    gilisoft-secure-disk-creator-8-0-0-crack-serial-key-free-download-2022/
    anymp4-blu-ray-copy-platinum-7-2-87-crack-keygen-free-download-2022/
    apeaksoft-dvd-creator-1-0-62-crack-license-key-free-download-2022/
    fixwin-for-windows-10-10-2-2-crack-serial-key-free-download-2022/
    bs-player-pro-2-82-crack-license-key-free-download-2022/

    AtbildētDzēst

  17. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    EaseUS Todo Backup Crack
    Express VPN Crack

    AtbildētDzēst
  18. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    Stevewilldoit Net Worth
    El Alfa Net Worth

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...