sestdiena, 2013. gada 16. novembris

Simta tāfele DIY




Simta tāfele ir viens no Montessori matemātikas materiāliem. Paredzēta skaitļu līdz 100 apgūšanai. Un ne tikai! Šķiet, ar 100 tāfeli var izdomāt patiešām simts un vienu aktivitāti (gan matemātisku, gan radošu; iedvesmu varat smelties Pinterest - sirsniņas, eglītes un rūķi ir tikai dažas idejas ;)).


Oriģinālais materiāls izskatās šādi:

Foto: Alison's Montessori


Šeit mana DIY versija:



Diezgan vienkārši uztaisāma. Nekādu jaunu riteni neizgudroju - sekoju instrukcijām Le Jardin de Kiran mājaslapā. :)



Nepieciešams:

Sarkanais papīrs - šai bildē gluži lieks, toties taisot sloksnīšu tāfeli būs vajadzīgs! ;)

  • komatekss;
  • viena loksne zils līmpapīrs;
  • viena loksne balts līmpapīrs;
  • līmplēve;
  • šķēres;
  • metāla lineāls;
  • nazis (skalpelis).


Darba gaita:

1) Sagatavo un izdrukā abas līmpapīra loksnes - uz zilās tikai rūtiņas un cipars "1" kreisajā, augšējā rūtiņā (šis būs pamats). Uz baltās - skaitļi no 1 līdz 100 katrs savā rūtiņā (šie būs ciparu plāksnītes). Varat uztaisīt režģi paši, bet ja izvēlaties samazināto formātu (A4), franču lapā jau ir gatavs (lejuplādējams zem vārda "telecharger" ;) ).

Iesaku sākt ar rūtiņu izdrukāšanu, jo - var jau būt, ka tā tikai mana nesaprašanās ar datortehniku, BET pat norādot, ka katrai rūtiņai jābūt tieši 2x2 cm, izdrukājās par puscentimetru (kopumā) lielāks laukums. Viss jau būtu labi, ja vien komateksa plāksnītes nebūtu jau izgrieztas sākotnēji iecerētajā lielumā... Gudrība nāk ar pieredzi, tātad - vispirms drukāt, tad griezt! :)


2) No komateksa izgriež divus vienādus kvadrātus sev vēlamajā lielumā (viens kā pamatne, otrs - rāmītim). Oriģināli simta tāfeles atsevišķie gabaliņi ir 3x3 cm lieli, kas nozīmē, ka kvadrātam būtu jābūt ~ 34x34 cm lielam (3x10 cm pamata laukums + 2x2 cm maliņām). Tomēr tad nepieciešams printeris, ar kuru var izdrukāt A3 formāta lapu. Tāpēc manā versijā kvadrātu lielums ir 22 x 22 cm (10x2 cm + 2x1cm). 

Vīra stiprās rokas - nepārvērtējamas! ;)


3) Uzlīmē izdrukātās līmpapīra loksnes katram kvadrātam vidū (visās pusēs atstājot vienādi lielu maliņu). 


4) Izgriež baltās rūtiņas pa līnijām (saglabājot ārējo rāmīti nesagrieztu!!!). Katru kvadrātiņu aplīmē ar līmplēvi. Šo varētu darīt arī ātrāk - uzreiz visu kopā aplīmēt, nevis pa vienam gabaliņam, bet griežot mazos gabaliņus dažus sanāca sabojāt, jo roka paslīdēja; domāju, ka aplīmējot jau gatavas ciparu plāksnītes, tā nenotiktu.



Pēc šī darbiņa nākamajā dienā jutos kā kartupeļu talkā bijusi - TĀĀĀ sāpēja roka un plecs! Tā ka vīra palīdzība nudien bija pašā laikā!


5) Ar speciālo līmi pielīmē rāmīti pie komateksa kvadrāta, uz kura jau iepriekš uzlīmēts zilais papīrs. 



Iesaku rāmīti izgriezt nedaudz platāku (par kādiem 2 - 3 mm) nekā kopējo "kauliņu" laukumu, jo griežot mazās plāksnītes, tās it kā nedaudz saspiežas vai kaut kā tamlīdzīgi un rezultātā aizņem vairāk vietas nekā vienā plāksnē kopā esot. 


6) Pagatavo kastīti ciparu plāksnītēm. Kastīte var būt vienkārša - visas plāksnītes vienā, vai ar nodalījumiem, kur katram desmitam paredzēts atsevišķs nodalījums. 



Sākumā saliku (sabēru, ja godīgi.. :D) visas plāksnītes vienā kārbiņā. Un sapratu, ka tas neder - bērnam grūti starp 100 vienādiem gabaliņiem vajadzīgo atrast. Tad noskatījos video (tālāk pievienots), kur tika izmantota kastīte ar nodalījumiem, sapratu, ka TĀDU man vajag! :)



Šādai kastītei nepieciešams:
  • 2 vienādas 2x27,4 cm sloksnītes (garās sānu malas);
  • 1 sloksnīte 4,6x27,4 cm (pamats);
  • 2 sloksnītes 2x4 cm (gali);
  • 9 sloksnītes 1,5x4 cm (sadalītāji).

Sadalītājiem izmantoju 2 mm biezu komateksu, pārējām malām un pamatam - 3 mm! 
Kad viss izgriezts, atliek vien salīmēt.



*   *   *

Idejas darbam ar Simta tāfeli:
Jāsaka, ka pagaidām neesam izmēģinājuši ne simto daļu no visām šī materiāla iespējām, bet tās, ko esam - patīk! 

  • Tukša laukuma aizpildīšana ar cipariem:

Meitiņa pati pēc savas iniciatīvas sāka rakstīt skaitļus - visus pēc kārtas.

  • Dažādi jau gatavi uzdevumi pieejami iepriekš pieminētajā franču lapā: Le Jardin de Kiran. Izprintē, noformē un lieto! 

Uzdevumu grāmatiņa.

Vienā pusē uzdevums - bērnam jāizdomā un jāsaliek atbilstošs zīmējums uz simta tāfeles (baltie lodziņi jāaizpilda ar ciparu plāksnītēm). Otrā pusē - tas pats zīmējums, tikai ar cipariem, lai pats sevi pārbaudītu.




  • Īss video - simta tāfeles prezentācija bērnam (šeit arī aizguvu ideju tam, ka kastīte jātaisa ar 10 nodalījumiem):




  • Dažnedažādas Pinterest idejas iedvesmai!




Priecīgus Tev pirmos 100!



Paldies par jūsu komentāriem!



3 komentāri:

  1. Sveika! Tavs veikums ir apbrīnojams! Man tam noteikti pietrūktu pacietības un prasmju, tāpēc simta tāfeli nopirkām jau gatavu. Tagad tikai ik pa laikam jāmeklē jaunas idejas, kā ieinteresēt bērnu ar to darboties. Man ļoti iepatikās ideja, kur uz tāfeles jāsaliek noteikta veida zīmējums. Izskatīju Tevis ieteikto franču lapiņu, bet ar savām ļoti, ļoti knapajām franču valodas zināšanām nevarēju atrast, kur tie uzdevumi ir pieejami. Vai var palūgt konkrētākas norādes, kur meklēt? :-) paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies!
      Pašās ieraksta beigās ir kastes attēls un tam blakus uzraksts "telecharger". Tur arī jāspiež! :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...