sestdiena, 2013. gada 23. marts

Konstruktīvie trīsstūri - DIY

Viens no Montessori sajūtu materiāliem - konstruktīvie trīsstūri. 5 kastes ar dažādu krāsu un lielumu trīsstūriem. Šī mūsu paštaisītā versija.


"Oficiāli" materiāls paredzēts dažādu figūru konstruēšanai (trapece, paralelograms, taisnstūris, kvadrāts, rombs, daudzstūris), to nosaukumu apgūšanai vai atkārtošanai. Domāts bērniem sākot ar 4,5 - 5 gadu vecumu. 

(Manam vīram gan šķita jocīgi tik maziem bērniem mācīt tādus vārdus un jēdzienus. Kam gan viņiem tas būtu nepieciešams? Un es arī nemācēju paskaidrot. Tikai zināju, ka gribu tos trīsstūrus! Pati sev, ja ne bērniem. :) Nu, toties tagad zinu - kāpēc? Izlasīju grāmatā "Absorbent mind" (M.Montessori plašākā grāmata par viņas pedagoģijas teoriju; drīzumā par to arī šeit, blogā). :) Bērniem ļoti patīk jauni vārdi. Sarežģīti vārdi. Interesanti vārdi. Turklāt viņi nemaz nezina, ka tie vārdi ir sarežģīti. Piemēram, ķīniešu bērni iemācās savu valodu tikpat ātri un vienkārši kā latviešu bērni. Jo burtiski "uzsūc" to. Un tad, kad mazais bērns nonāks līdz augstākas ģeometrijas apguvei, jau tagad iegūtās zināšanās atausīs prātā un būs vieglāk mācīties jauno.)

1.kaste.
 
2.kaste.


3.kaste.


4.kaste.


5.kaste.


Tātad - kā konstruktīvos trīsstūrus uztaisīt pašam
  • Mūsējie gatavoti no komateksa (PVH plastika; pirkts www.kviller.lv; ja ņem atgriezumus - un ar tiem patiešām pilnīgi pietiek - sanāk visnotaļ lēti). Komateksu var iegādāties dažādos biezumos. Šiem trīsstūriem izmantots 4 mm komatekss.
  • Komateksu it kā diezgan viegli griezt ar nazi. Jo plānāks, jo vieglāk. Bet patiesībā - palūdzu vīram! :) (Vēlāk gan izmēģināju arī pati. Tiešām diezgan viegli.)
  • Trīsstūru paraugus (krāsas, izmērus u.c.) izdrukāju no Hope4ME mājas lapas.
  • Izgrieztos trīsstūrus aplīmējām ar krāsainu līmplēvi. 
  • Arī melnā maliņa izveidota no līmplēves. (Viegli pārvelkot ar nazi nogriež krāsainās līmplēves strēmeli no trīsstūra, tās vietā pielīmē atbilstoša lieluma melnu strēmeli.)
 
 
Tā kā svarīga sastāvdaļa katram trīsstūru komplektam ir atbilstoša kastīte, arī tās vīrs izgatavoja no komateksa (izgrieza detaļas un salīmēja ar speciālo līmi, kas daļas savā starpā it kā sakausē). Lai slēptu salaiduma vietas, kastītes aplīmējām ar dažādu krāsu līmplēvēm. 
 
Final touch - kamēr trīsstūru komplekti vēl nav iepazīti tiktāl, lai automātiski zinātu no kuras kastes kurš "nācis", un bērni vēl tik mazi, lai labprāt visus uzreiz izbērtu vienā kaudzē, diezgan sarežģīti man šķita tos katrreiz atkal sakārtot. Tāpēc - kaut arī oriģinālais materiāls izvietots skaistās, nekrāsotās, koka kastītēs un nekādu marķējumu neparedz - izveidojām atpazīšanas sistēmu. Izmantojot to, ka mūsu kastes ir katra citā krāsā, arī uz trīsstūriem uzlīmējām atbilstošas krāsas punktiņus, līdzīgi kā daudzos citos Montessori materiālos. 
 
 



Šie ir mūsu trīsstūri. Zinu, ka citi ir taisījuši no kartona, no parasta ielaminēta papīra, no preskartona, no putu papīra, no finiera, no ... Droši vien ir vēl kādi varianti. Lielisku ideju banku izveidojusi Deb Chitwood no Living Montessori Now - gan DIY idejas (kā izgatavot pašam), gan uzdevumi, gan citu pieredze.

 
 
Paldies par jūsu komentāriem!
 





6 komentāri:

  1. Gaidīšu Montessori grāmatas atziņas.
    Vai ar šo materiālu ļauj bērnam pašam darboties vai arī iepriekš demonstrē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Neesmu pārliecināta, ka tieši tā arī ir, bet sākumā ļauj darboties pēc saviem ieskatiem un tad parāda, kā izveidot trapeci, paralelogramu u.c.Un pasaka, kā sauc.

      Dzēst
    2. Montessori sākumā vienmēr parāda, kā darboties, šajā gadijumā, tas būs rombs, paralelograms u.c. Tad ļauj atklāt pašam citas figūras.
      Te būs video:
      http://www.infomontessori.com/sensorial/visual-sense-constructive-triangles-rectangular-triangles.htm

      Dzēst
    3. Es tomēr īsti nepiekrītu Elīnai par to demonstrēšanu... Ja bērns ir pietiekami liels un ieinteresēts, protams, uzreiz demonstrē, kas un kā lietojams. Bet - ja bērns vēl mazs, tad pietiek ar to vien, ka vispār ar trijstūriem darbojas. Nav obligāti nepieciešama uzreiz pilna materiāla demonstrācija.

      Dzēst
  2. Cik apmēram viss kopā izmaksā?

    Paldies par ideju :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Grūti pateikt, jo gan komateksu, gan plēvi pirkām uzreiz vairāk, arī priekš citām lietām. Bet ja sarēķinātu precīzi tik, cik nepieciešams trīsstūriem, šķiet, ka 5 Ls varētu iekļauties.

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...