trešdiena, 2017. gada 22. februāris

Padomi garākam braucienam mašīnā kopā ar bērniem

Katrs garāks brauciens ar mašīnu mūsu ģimenei ir liels izaicinājums. "Mums vēl ilgi jābrauc?" parasti pirmoreiz atskan pie lielajiem, baltajiem RĪGA burtiem, un tad ik pa 5 minūtēm visu turpmāko ceļu. Nākas būt ļoti radošiem, lai līdz Liepājai tiktu bez nervu sabrukuma. Protams, ir bērni, kam mierīga sēdēšana mašīnā nesagādā nekādas grūtības. Arī mums ir viens tāds. :) Taču ir bērni, kam pat 15 minūšu brauciens līdz pilsētas centram ir pārāk ilgi. 

Kad meitiņai bija pusgads, gribējām paceļot pa Latgali. Bijām plānojuši kādu nedēļu vai varbūt pat ilgāk pavadīt, dodoties no vienas pilsētas uz citu, bez konkrēta plāna. Mūsu ceļojums beidzās trešajā dienā. A visu laiku mašīnā raudāja. VISU. LAIKU. Varējām braukt tikai turot meitiņu rokās, kas - kā zināms - nav īsti saskaņā ar noteikumiem, un arī tas ne vienmēr līdzēja. Pēdējo punktu pielika brauciens no Rēzeknes līdz Jēkabpilij: ceļš paralēli dzelzsceļam, bez kādiem apkārtceļiem, vai vismaz toreiz par tādiem neko nezinājām (Waze vēl nebija pieejams!). Normālos apstākļos tas prasītu aptuveni 1,5 h. Taču toreiz tur bija ceļa remonti. Visā garumā. Ar luksoforiem ik pa pāris kilometriem. Tiešām neaizmirstams 4 h brauciens ar bļaujošu bērnu uz rokām. 

Laika gaitā esam atraduši veidus, kā vieglāk izdzīvot vairāku stundu braucienus auto, kas reizēm vienkārši ir neizbēgami. Te nu būs daži ieteikumi no mūsu ģimenes pieredzes. 




1. Pirmā un labākā stratēģija - ieplānot braucienus laikā, kad bērni guļ. Tas var nozīmēt gan braucienu agri no rīta, kad bērniem vēl nāk miegs, gan dienas vidū, laikā, kad visticamāk bērni gulēs pusdienslaiku, gan pietiekami vēlu vakarā, kad viņiem jau nāks miegs. Protams, jo vairāk bērnu, jo neiespējamāka šī stratēģija. Katram savs laiks gulēšanai. Tad var mēģināt pielāgoties tā bērna režīmam, kuram braukšana mašīnā nepatīk visvairāk. 

Ja gulēšanas stratēģija neizdodas...

2. Apkārtnes vērošanas spēle
Brīžos, kad uz kaut ko nepieciešams novērst bērnu uzmanību, mēdzam spēlēt vīra izdomātu apkārtnes vērošanas spēli. Viens no vecākiem uzdod kādu jautājumu, uz kuru iespējams atbildēt, ja uzmanīgi vēro ainu aiz loga. Piemēram, "Cik govju ir pļavā?" vai "Kādā krāsā ir mašīna, kas tūlīt pabrauks garām?", vai "Kādus kokus tu redzi?". Lai motivētu bērnus iesaistīties un tiešām meklēt atbildes, par katru pareizo atbildi var nopelnīt končiņu vai cepumu, vai kas nu kurā reizē ir sagādāts. (Tātad jau iepriekš jānodrošinās ar slepeniem krājumiem.) Cenšamies arī skaitīt līdzi, cik kurš pareizās atbildes sakrājis, lai nesanāk tā, ka mazākais paliek bešā. Ja nu Mazajam K ar skaitīšanu un mīklu minēšanu sevišķi raiti neiet, ik pa brīdim uzdodam kādu jautājumu tieši viņam.

Tās ir loģikas spēles spēlēšanai vienam pašam. Komplektā ir dažādu grūtības pakāpju uzdevumu kartītes, tā ka spēlēt var gan 5gadnieks, gan 30gadnieks. ;) Mūsu iecienītākās: Brain cheeser, Noah's ark un IQ Fit, taču domāju, ka arī jebkura cita no šīs sērijas spēlēm būtu forša. 




Komplektā daudzas kartītes ar jautājumiem par dzīvniekiem. Ir arī pareizo atbilžu kartītes. Var gan pārbaudīt, ko jau zinām, gan uzzināt daudz jauna. 

Viegli notīrāmas kartītes komplektā ar speciālu flomasteru. Šīs noder brīžiem, kad viens otram jau apnikuši un nepieciešams "pabūt mierā". 100 kartītes ar dažādiem zīmējamiem, rakstāmiem, domājamiem uzdevumiem (piemēram, meklēt attēlā paslēptas vardītes vai iziet labirintu, vai uzzīmēt cepuri u.c.). Komplektā arī melns flomāsters, taču tikai viens un diezgan ātri izrakstās. Tāpēc šīs kartītes papildināju ar krāsainiem baltās tāfeles flomasteriem. 



Mūsu bērni iecienījuši ne vien parastās grāmatas, bet arī audiogrāmatas. Kad viss apnicis, vieglākais, ko darīt - nospiest "Play". Turklāt grāmatas CD formātā ērti paņemt līdzi mašīnā. Šobrīd iecienītākā audiogrāmata: "Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta". Šis disks drīz jau būs jāgādā jauns. Brīžiem tik daudz klausīts, ka, šķiet, zinu no galvas. :D 



7. Vispēdīgais variants, ja tiešām nekas no iepriekš minētajām iespējām nestrādā un nedod mieru mašīnā, protams, multenes planšetē. Taču tas ir tiešām ārkārtas situācijām. :D


Minētās spēles parasti izmantojam tikai mašīnā, galvenokārt tāpēc, lai ātri neapniktu. Mājās taču ir daudz citu iespēju. Brālīti un Karlsonu gan klausāmies visur un vienmēr. 

Kādas ir jūsu garo autobraucienu izturēšanas stratēģijas?



4 komentāri:

  1. Sveicināti!

    Es arī pārstāvu Krūmiņu ģimeni, bet cik man zināms, mums nav radniecīgu saišu ar autores ģimeni :)

    Mūsu ģimenē aug trīs bērni (puika 10gadi, meita 6gadi, puika 2gadi). Mus regulāri ir braucieni vismaz vienas stundas garumā un tad mums arī nākas izdomāt dažādas izklaides bērniem:

    1) CD klausīšanās gan pasakas, gan mūzika. Pasakas topā ir Vinnijs Pūks, Karlsons, "Vakara pasaciņu" sērija, latviešu tautas pasakas. Mūzikas ziņā - "Dzeguzīte", "Knīpas un knauķi", pēdējais labākais ir "Sasauc smieklus izklīdušus" dzied R.Kaupers ar bērniem, arī rok un pop grupu CD - "Prāta vētra", "Līvi", u.c. - dziedam līdzi gandrīz visi :);

    2) spēles, līdzīgas kartiņas kā autorei par dzīvniekiem, mums ir "Apkārt pasaulei " - viens lasa jautājumus, pārējie atbild un tā paplašinam savas zināšanas gan mēs vecāki, gan bērni. "100 uzdevumi" - arī ir iecienīta;

    3) "auto spēle" - mēginam noteikt kāda ir pretīm braucošā auto marka (Volvo, Vw, Audi, utt) vai katrs pasaka, kāda auto marka pēc viņa domām brauks pretī nākamā ( LV vispopulārākie gan ir VW auto);

    4) "Alfabēta spēle" - viens sauc alfabētu, otrs saka "STOP" un visi sauc vārdus ar konkrēto burtu;

    5) reizēm bērni lasa grāmatas vai zīmē, krāso, pilda uzdevumus grāmatās - bet tā kā man pašai nepatīk lasīt braucot auto(paliek slikta dūša) - tad bērniem arī īpaši neļauju ar šo aizrauties..;

    6) bērniem patīk sekot līdzi GPS kartei mobilā ekrānā;

    7) ja braucam pa pazīstamiem ceļiem, vietām prasām: "kā sauc nakamo apdzīvoto vietu, kurai brauksim cauri" kamēr vēl nosaukums nav redzams :)

    Tādas mums auto izklaides garākos braucienos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Inese! Tiešām, es arī par radniecīgām saitēm nezinu. :) Paldies par vēl papildus idejām! :)

      Dzēst
  2. Kad biju maza klausījos audioplejeri sākumā ar kasetēm vēlāk ar kasetēm un radio tagad tikai radio esmu neredzīga man mājās ir pasakas kaut esmu pieaugusi ļoti patīk man ir 3 karlasona kasetes tā kas ir diskā un jaunāka versija saules pasakas, bet neteiktu, ka tā ir man mīļākā pasaka tad jau drīzāk artūra skrastiņa un reizijas kalniņas ierunātās vinnija pūka kasetes mani sauc elīza berga

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Elīza! Vinnija Pūka ierakstus līdz šim neesmu dzirdējusi, būs jāpameklē.

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...