ceturtdiena, 2012. gada 12. aprīlis

Spēlēsim skolu - 1



Beidzot kāda jau sen iecerēta lieta - raksts par Spēlēsim skolu!! Ja neesat par tādu pat dzirdējuši, lūk, ieskats Evelīnas rakstā:


 " Janvāra sākumā kopā ar Krūmiņdienu Zani uzsākām projektu "Spēlēsim skolu". Viss sākās ar domu, ka vajadzētu atjaunot regulārās tikšanās gan mums, mammām, gan mūsu bērniem un, ka šo tikšanos ietvaros varētu arī kopīgi padarboties/pamācīties. Zane nāca ar ideju, ka šo mūsu kopā būšanu varētu nosaukt par "Spēlēsim skolu", jo tad, kad šī ideja tapa, viņas Anna labprāt darbojās aktivitātēs, kas bija saistītas ar "skolu". ;)

"Spēlēsim skolu" izskatās šādi - mēs satiekamies piektdienās, dienas pirmajā pusē un kopīgi darbojamies 2 līdz 3 (kādreiz varbūt 4) stundas. Mēs esam 2 mammas un 6  bērni (5 mūsējie un Adrianas māsīca), bērni ir vecumā no pusgada līdz 4 gadiem. Galvenā mērķauditorija mums ir trīs vienaudzes, no kurām divām jau ir 4 gadi un vienai būs maijā.

Mūsu kopā būšanas laikā mēs:
  • prezentējam bērniem jauno materiālu/tēmu (varbūt atkārtojam kaut ko no iepriekšējā tikšanās reizē redzētā/piedzīvotā) un darbojamies ar materiālu;
  • uztaisām kādu rokdarbu saistītu ar tēmu;
  • kopīgi ēdam (vai nu kaut ko, kas pirms tam jau sagatavots vai arī kopīgi gatavojam);
  • vienkārši esam kopā un draudzējamies - pēc augstāk minētajām aktivitātēm mammas mierīgi iedzer kafiju (paplāno nākamo tikšanās reizi) un bērni rosās pa māju un spēlejas."

Evelīnas raksta turpinājumu par mūsu kopīgajām gaitām lasiet šeit.


 
Papildinot jau Evelīnas pastāstīto: kopīgajai nodarbībai sekoja gara, gara nedēļa (un patiesībā pat 2), kad katrs savās mājās varēja vēl vairāk un pamatīgāk iepazīt Saules sistēmu. Kā? Pavisam taustāmā veidā -  taisījām paši savu Saules sistēmu un Planētu"grāmatu",kā arī vēl kādas spēles uzspēlējām.

1. Paštaisīta Saules sistēma.
No pielāgotu krāsu papīriem, izmantojot visdažādākos apaļos priekšmetus mājās (un neievērojot īstās lielumu proporcijas, vien to, kura par kuru lielāka vai mazāka...), galu galā ņemot talkā pat cirkuli, sazīmējām katrai planētai vismaz 6 apļus un izgriezām.


Salīmējām kopā, lai veidotos "bumbiņas". (Un no pieredzes varu ieteikt izmantot tikai sauso līmi... mums kādā brīdī beidzās, bet ļoti gribējās pabeigt. Tagad zinām, ka ar PVA līmi sanāk ļoti slapjas un līkas planētas...). Gatavās planētas piestiprinājām pie lielas zilas plāksnes ("visuma" ;) ) un ar tēta palīdzību piestiprinājām virs lampas. Lampa pašā vidū ir Saule. Ikreiz ieslēdzot istabā gaismu Anna tagad saka: "Saulīte uzlēca!" Un ik pa laikam atceras par planētām. (Šeit redzama Evelīnas mājās tapusī Saules sistēma, tik drusku jāparullē uz leju. Un šeit - pats iedvesmas avots.) 



Tā nu viņas te riņķo pa Annas istabu - kā krāsaini taurenīši. Ir jau vēl kādas nepilnības - mēness nav, Saturns bez sava gredzena, bet... katrai lietai savs laiks. ;)


2. Planētu grāmata.
Vēl otra lieta Saules sistēmas izpētei - "lapbook's". (Tā arī nevienu latvisku vārdu neizdomāju, kā šo nosaukt. Ir varianti?) Tāda kā grāmata, izveidota no mapītes, iekšā visdažādākās lietas un mazi uzdevumi saistībā ar planētām.


Plašāk par mūsu "lapbook'u" lasiet šeit!

3. Planētu spēle.
Tīri labi A patika arī šī spēle. 


Izprintēju to no 2 Teaching Mommies sagatavotā Space komplekta. Sagatavot vienkārši un doma tikpat vienkārša - atrast katrai planētai īsto ēnu. (Būtu gan droši vien bijis smukāk pamatu izdrukāt uz zila fona.)








Paldies par jūsu komentāriem!








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...