otrdiena, 2012. gada 19. jūnijs

Nedēļas burts - Ņ

Lai gan iestājies vasaras režīms - neko prātīgu darīt īsti negribās un lielāko dienas daļu pavadām kaut kur ārā, tomēr palikuši tikai daži burtiņi. UN tik ļoti gribās pabeigt ANNAS ALFABĒTU!! :) Tad nu attiecīgā vasaras ritmā arī palēnām pamazām kaut ko vēl padarām. 

Šoreiz par burtiņu, kas ņaud: "Ņau, ņau, ko maisiņā ielikt - ņau..."

Skaņu maisiņš.


Un patiešām - maisiņš pilnīgi tukšs. Pat vārdnīca jau otro reizi nevarēja palīdzēt!!! Ņergu, ņaudienu un ņigu ņegu tak tur ielikt nevar, vai ne? 


Burtiņu aplikācija.
Toties žurnālos gan ir itin daudz "Ņ"!


(Nezinu, kāds tam sakars ar "Ņ", bet lūpukrāsu pievienot vajadzēja OBLIGĀTI!)

Ņaudoša matemātika.
Tā kā nekas cits nenāca prātā, likām lietā kaķus (kas ņaud). Un uzzināju, ka manai meitai tīri labi patīk rēķināt. Vispirms tāds vienkāršāks uzdevums (it kā) - jāpiezīmē katram kaķim atbilstošs ūsiņu skaits.
(Darba lapa no Kidssoup.)



Bet - ūsas tak' uz abām pusēm aug vienādi, vai ne? Izrādījās, ka vienkāršais uzdevums ir ar āķi - katrs skaitlis jāsadala uz pusēm! Tam noderēja zīmuļi. Vispirms nolikām priekšā atbilstošu skaitu zīmuļu.


Tad Anna pati sadalīja, cik kurā pusē liekams. Pielika zīmulīšus, vēlreiz saskaitīja un uzzīmēja ūsiņas.


(Droši vien būtu vajadzējis, lai liek katrā pusē pa vienam zīmulim, kamēr visi sadalīti, bet Anna "rēķināja galvā". Nav ne jausmas, kāds bija domu gājiens, bet rezultāts - vienmēr pareizs! Un pat ja tas nav pareizi, nespiedu viņu likt tos zīmuļus pa vienam, jo kā lielāko "traumu" no otrās klases atceros, kā matemātikas skolotāja lika ņemt pa vienam zīmulim, kad SEN jau biju galvā visu izrēķinājusi!)

Un otrs ņaudošais matemātikas uzdevums - man pašai likās kā maza avantūra. Jo par rēķināšanu līdz šim neesam pat runājušas. Bet - Annai patika! Visu, protams, neizdarīja uzreiz līdz galam. Un tomēr.. :)
(Uzdevums no Making learning fun.)


Jāizkrāso kaķītis (kurš joprojām ņaud! :) ). Tikai, lai atrastu īsto krāsu - vispirms jāsaskaita. Arī šim uzdevumam izmantojām zīmuļus. Anna nolika priekšā pirmo ciparu (piemēram, 5), tad vēl otro (piemēram, 1) un saskaitīja - cik sanāk? 

5+1 = 6

2+2 = 4
 
3+1 = 4

Nav ne jausmas, kā ir PAREIZI sākt bērnam mācīt rēķināt. Nav ne jausmas, ko par to saka teorija. Nav ne jausmas, kad ir īstais laiks. Bet Annai patīk cipari. Un Annai patika šie uzdevumi. Tad jācer, ka šis ir īstais un pareizais laiks. :)

Vēl mazliet ciparu:


Galvenokārt tāpēc, ka kaķis virsū. Un ciparus patrenēties pēc kārtas saskatīt jau ar nav par lieku. 
(Uzdevums no Making Learning Fun)

Krāsojamās lapas.


Kaķītis cepurē. (No Kidssoup).

Un vienīgais reālais latviešu vārds - ņieburs! Atzīstieties, cik no jums tādu lieto (ja ne pašu ņieburu, tad vismaz vārdu ikdienā :) )??!! (Attēls no mammam.lv)



 Tāds, lūk, mūsu burtiņš "Ņ"! Priecīgu mācīšanos arī Tev!




Paldies par jūsu komentāriem!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...