otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Valguma pasaulē

Šajā vasarā pie mums nebija nekādas "mācīšanās". Viss tikai par un ap sajūtām. Ieelpot pļavu un mežu, sajust jūras ūdens vēsumu un smilšu karstumu, piedzīvot purvu, dejot lietū, iegremdēt rokas un kājas d-u-b-ļ-o-s, būt saulē un izstaigāt Baskāju taku. Nevienā grāmatā to nevar uzrakstīt, nevienā skolā iemācīt. Visu jāsajūt pašam. 



Viens no spilgtākajiem šīs vasaras sajūtu galamērķiem - Baskāju taka Valguma ezera krastā, vietā, kas tā arī saucas: "Valguma pasaule". Taka ir 2,4 km gara. Vijas cauri mežam, gar upīti, pa kalnu augšā, lejā, atkal augšā, cauri upītei, tieši iekšā mālu bedrē un atkal caur upīti. Visas takas garumā ik pa pārdesmit metriem mainās tās segums - skujas, lieli akmeņi, šķelda, mazi akmentiņi, māla bumbiņas, čiekuri, smiltis, dubļi, māli, pat stikli. Un visu noteikti vēl nenosaucu. 










Pa taku ejams tikai ar basām kājām. Savas kurpes var nest līdzi, vai atstāt plauktiņā. Šai sakarā arī brīdinājums mazulīšu vecākiem - ar ratiem, šķiet, nekādi! Ņemiet līdzi slingu vai nesiet bērniņu rokās (ja pats vēl nestaigā). 



Mans favorītposms - gājiens pa strautu, kam sekoja saulē karstas sasilušas akmens plāksnes. Sajūtas - brīnišķīgas. Pēdās kņud. 



Noslēgumā ziedu un jūrassāls vanniņa pēdām un garda zāļu tēja vēderam. (Vanniņa gan ir par atsevišķu samaksu, taču turpat blakus arī ūdenskrāni, kur kājas nomazgāt tāpat.)





Kā punktiņš uz i - pikniks uz ezera. Tā kā viss šis komplekss (tur ir arī viesnīca, kafejnīca, dažādi spēļu laukumi, šķiet, organizē korporatīvos un visādus citādus pasākumus) atrodas Valguma ezera krastā, izmantojām iespēju izīrēt laivu un pavizināties pa ezeru. Tikām gan brīdināti, ka ezers ir pat  25-30 m dziļš, tāpēc bērnus iesaiņojām peldvestēs un aidā.





Sākumā bērniem kaut kā ne visai patika, bet tad viņi tika pie airiem... Vēl vairākas nedēļas pēc šī izbraukuma visi spilveni un slotas mājās "pārvērtās" par laivām un airiem.


Šobrīd tam grūti noticēt, bet septembra otro pusi sola pat ļoooti siltu. Veldzējuma meklējumos droši dodieties uz Valguma pasauli. Tur ir labi.



Paldies par jūsu komentāriem!



1 komentārs:

  1. Izskatās ļoti jauka vieta. Žēl, ka aizmirsām par to, kad bijām Latvijā. Varbūt nākamgad!)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...