otrdiena, 2015. gada 27. oktobris

"Biksīšu likums"

Ik pa brīdim medijos izskan kāds manām ausīm šausmu stāsts par pāridarījumiem bērniem visintīmākajā veidā. Vēl šausmīgāk, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Daži gadījumi no simtiem citu, kā to atklāj statistikas dati. Katrs piektais bērns Eiropā esot vienā vai citā veidā cietis no seksuālas vardarbības. Pārāk daudz stāstu nekad nekļūst zināmi. Kaut kādu iemeslu dēļ ir cilvēki, kas nodara pāri citiem cilvēkiem, pat pavisam maziņiem. Turklāt itin bieži pāridarītāji nav svešinieki vai citi kā potenciāli bīstami atpazīstami cilvēki, bet gan paši tuvākie. Tieši tādu iemeslu dēļ būtu vērts bērniem pastāstīt par "Biksīšu likumu"


Attēls: http://crappypictures.com/potty-trained/


“Biksīšu likums” palīdz vecākiem vienkārši izskaidrot bērnam, kurās ķermeņa vietās citi nedrīkst viņam pieskarties, un kā vajadzētu rīkoties, ja kāds to mēģina darīt.
“Biksīšu likums” ir vienkāršs: neviens nedrīkst bērnam pieskarties ķermeņa intīmajās vietās, ko parasti sedz apakšbiksītes, arī bērnam nevajadzētu šajās vietās pieskarties citiem. Tas palīdz bērnam iemācīt, ka viņa ķermenis pieder vienīgi viņam pašam.
“Biksīšu likums” ir radīts, lai palīdzētu vecākiem sākt sarunu ar bērnu. Tas var palīdzēt pasargāt bērnu no seksuālas izmantošanas. “Biksīšu likumam” ir pieci svarīgi padomi:
  1. Tavs ķermenis pieder tikai tev!
  2. Ir labi un slikti pieskārieni! Saki “nē” sliktajiem!
  3. Ir labi un slikti noslēpumi. Vienmēr izstāsti sliktos!
  4. Pasargāt bērnu un novērst vardarbību ir pieaugušā atbildība!
  5. Zināt pie kā vērsties pēc palīdzības!

Protams, šādu sarunu ar bērnu uzsākt un izvērst varētu būt vecākiem mulsinoši. Atzīstos, ka arī man pašai diez ko viegli tas nenākas. Tāpēc jau pirms pāris gadiem (mūsu vecākajiem bērniem tolaik bija 5 gadi) kopā ar draugiem un domubiedriem devāmies ciemos pie Džimbas uz centru Dardedze, kur vieglā, bērniem interesantā veidā tiek stāstīts par visdažādākajiem drošības aspektiem. Nupat sākām runāt, ka arī otrajiem bērniem laiks ciemoties pie Džimbas. 

Vairāk informācijas par šo, kā arī dažādi praktiski un informatīvi materiāli gan vecākiem, gan bērniem pieejami Dzimba.lv mājaslapā

Tad nu - vai savam bērnam jau pastāstīji par "Biksīšu likumu"?








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...