otrdiena, 2012. gada 31. janvāris

Sniegs un sniegavīrs jeb viss par ziemu

Kā jau solīts, mūsmājās  veiktie sniega, sniegavīru un mazliet arī ledus darbiņi.

Sniegavīrs un māksla.


Kaut ko līdzīgu redzēju kaut kur internetā... un šķita kā reiz piemērots A. 3 papīra šķīvīšu sniegavīrs. Rotāt katrs var pēc savas gaumes un iedvesmas. Papīra šķīvīši pielīmēti pie lielas lapas (šķiet, ka oriģinālā tie bija saskavoti kopā ar skavotāju). Un cepure bildē īsti negribēja stāvēt taisni (vēlāk gan stāvēja tīri labi! :)).

Sniegavīrs un mūzika.

Pašas mūzikas gan šeit šoreiz nebūs. Taču pieminu, jo - tam ir saistība ar sniegavīriem! Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris katru gadu veido īpašus koncertus bērniem, kuros diriģents pirms skaņdarba pastāsta, kuriem instrumentiem īpaši pievērst uzmanību un par ko vispār ir stāsts, kā arī starpbrīdī bērniem ir iespēja izmēģināt dažādus instrumentus pašiem. 
Bijām uz koncertu "Ziemas balets". Īsti gan izvēlēto skaņdarbu, vai pat ne tēmas saistību ar ziemu nesaskatīju, taču starpbrīdī bija iespēja skaisti nofotografēties..


un pašam izrotāt kādu sniegavīru.


Šis koncerts jau nokavēts, bet noteikti varat paspēt uz nākamajiem!

Sniegavīrs un burti.

Jau daudzkārt redzēta aktivitāte - burtu spēle. Jāsameklē katram sniegavīram īstā cepure (lielajam atbilstošais mazais burts). Ilgāku laiku gatavojos un nu beidzot izdrukāju, izgriezu un izkrāsoju!

Šādi izskatās uz plaukta..

un šādi, kad uzdevums izpildīts.

Arī A daļēji piedalījās gatavošanā. Un tas laikam viņai patika visvairāk visā šajā pasākumā. :) (Sniegavīrus ar burtiem var atrast šeit.) 

Sniegavīrs un krāsas.

Ļoti līdzīgi iepriekšējam uzdevumam, tikai burtu vietā jāmeklē vienādu krāsu šalles un cepures. Uzdevums kā tāds A, protams, par vieglu. Bet viņai patīk krāsot. UN griezt! Tā ka galvenais uzdevums šoreiz bija - sagatavot uzdevumu. 


Galvenais iemesls, kāpēc agrāk neizmantoju krāsainos sniegavīrus (kā jau teikts - biju tos noskatījusi pirms kāda laika), - mums ir tikai melnbaltais printeris. Un tā kā izdrukājamais materiāls bija jau ar krāsām, šķita, ka nebūs smuki. Bet pateicoties Evelīnai no Evelīnas blogs šis šķērslis nu ir novērsts (tur pieejami sniegavīri ar baltām šallītēm un baltām cepures lentēm, ko var izkrāsot pats! :) ).

Un te nu nonākam pie 
Sniegavīrs un matemātika.


Kad sniegavīri bija gatavi, papildinājām tos ar šobrīd aktuālajiem cipariem un skaitāmajiem. 

Un turpinām ar 
Ziemas matemātika.

Draudzenes atsūtīts links, jau nākamajā dienā nodrošināja foršu darbiņu A. :) Pērlīšu eglīte. Uzdevumam nepieciešamas 55 vienas krāsas pērlītes, 10 pudeļbirstes un cipari - no 1 līdz 10 (ciparus atradu kādā vienkārši krāsošanai paredzētā darba lapā, pārzīmēju uz stingrāka papīra un izgriezu; kas man sevišķi patīk tieši šajos - katrs nākamais cipars ir mazliet lielāks par iepriekšējo!).


 Uz katras "pudeļbirstes" jāuzver noteikts skaits pērlīšu - no 1 līdz 10.


Kad uzdevums izpildīts, sagaida pārsteigums! Eglīte. :)



Tālāk - ziemas sajūtas.
Ledus kausēšana.

Vakardienas kafijas papīra krūzītes otrā iespēja - būt par trauku ledus saldēšanai, no kuras pēc tam tik viegli to dabūt ārā (saplēš un gatavs!).


Šķiet, ka šis būtu iedalāms pie sajūtu uzdevumiem. A kausēja ledu kā vien spējām izdomāt. Ar sāli un ar ūdeni. Ar aukstu un ar karstu. Ar karstu, protams, bija interesantāk. Mazliet uzpilinājām arī sarkano krāsu. Tik tāpat vien.


Tomēr pat šāds salīdzinoši neliels ledus gabals kusa pārāk ilgi. Pilnīgu izkušanu A nesagaidīja.

Noslēgumā vēl darba lapu apskats

Sekojot Evelīnas bloga ieteikumam, likām lietā Sniega & ledus paku no 2 Teaching Mommies. Viens no uzdevumiem, kas patika - I ir iglu.


Oriģināli šo uzdevumu paredzēts veikt, liekot uz aplīšiem krāsainus magnētus. Bet mūsu versijā - aplīšus izkrāsojām pēc savas patikas, un tad A izveidoja plastilīna bumbiņas, ko salika tiem virsū. 

Sniegpārsliņu grafiks - kura pārsliņa uzkrīt visbiežāk un kura visretāk?


(Metamais kauliņš, kam punktiņu vietā dažādas sniegpārsliņas. Grafikā ievilkām krustiņu katrreiz, kad konkrēto pārsliņu uzmetām, ik pa brīdim skatījāmies, cik krustiņu katrai pārsliņai ir.) 

Lāsteku skaitīšana. Šo A paveica pilnīgi pati (tāpēc arī patiesībā nezinu, vai spēle bija "pēc noteikumiem" :) ). 


(Bet noteikumi vienkārši - piezīmēt mājai tik lāsteku, kāds skaits uzkrīt metot metamo kauliņu.)
Un krāsošana pēc cipariem.


Tā kā lasīt A vēl nemāk (un pat ja mācētu - rakstīts taču angliski), parasti vispirms iekrāsoju, kādā krāsā kurš cipars krāsojams un meitiņa tad darbojas!

Snow & ice pakā ir vēl daudz foršu uzdevumu! Ar visiem neesam pagaidām tikuši galā, tāpēc šeit nepieminu. Bet ja nav daudz laika izdomāt arvien jaunus darbiņus, šis ir labs risinājums. Ziema taču vēl turpinās! :)


P.S. Sniegavīrs un sniegs. Neticami, bet neesam vēl šoziem uztaisījuši NEVIENU īstu sniegavīru. Ir pēdējais laiks to izdarīt (vai arī īstais laiks ;) )! Un kā ar jums?




Paldies par jūsu komentāriem!


2 komentāri:

  1. uz ledus gabala var kaisīt sāli un redzēt, kā tas palīdz kust un var daudzīt ar āmuru ;)

    AtbildētDzēst
  2. jā, tas man vēl plānā... (dauzīt ar āmuru) :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...