otrdiena, 2012. gada 7. februāris

Nedēļas burts - S

Šoreiz par "S" (lai gan solīts bija "Ž", bet tas būs vēlāk...).  


 
Šis ir mans mīļākais burtiņš, no visiem, ko esam taisījušas (bildīte). Gan tāpēc, ka tie "S" kaut kā netīšām (līmējot, par to nebiju iedomājusies, vismaz ne apzināti) sakārtojušies no mazākiem uz lielākiem, gan sirsniņu dēļ. Man patīk kā kopā izskatās! :)












Nākamais solis, protams, skaņu maisiņš. 
"S", šķiet, bija viens no vieglākajiem savācamajiem maisiņiem. 

 

  Kas iekšā?
  • saulesbrilles;
  • stirniņa;
  • svece;
  • sēne (koka figūriņa);
  • sprādze;
  • sirsniņa;
  • suns 
  • un kartiņa ar burtu "S".

"S" burtiņu mācījāmies pagājušo gad' ap šo pašu laiku. Tad nu daudzi darbiņi bija saistīti ar Valentīndienu un sirsniņām (principā jau vienkārši ar sirsniņām). 

Sirsniņas teorētiski bija paredzēts arī skaitīt (un lai saskaitītu, vispirms būtu jāierauga, ka vēders patiesībā ir liela sirsniņa), bet šo daļu izlaidām.


(Pievienotajā linkā atrodami dažādi attēli, kas veidoti tikai no sirsniņām.)

Kādā blogā noskatīju šādu ideju: uz lapas uzlīmē uzlīmju "miziņu" (to, kas parasti paliek neizmantots, kad visas uzlīmes noņemtas). Pašas uzlīmes atstāj, kur bijušas. Bērna uzdevums salīmēt uzlīmes atbilstošās vietās. Tā kā uzlīmes pirms gada bija (un joprojām ir!) A ļoti iecienītas, šāds uzdevums bija pašā laikā!


Te redzams rezultāts, kad darbiņš jau bija padarīts. Ne visas sirsniņas trāpījušas īstajās vietās. Bet kā vienmēr - galvenais ir prieks, vai ne?

Vēl kāds sirsniņu uzdevums: vēršana uz auklas.


Tā kā kādam citam darbiņam biju izgriezusi ļoti, ļoti, ļoti, ļoti daudz sirsniņu (par to sīkāk kādā no nākamajiem rakstiem) un beigās tās palika pāri, radās doma par sirsniņu virteni. Izkniebu figūrām caurumiņus, sameklēju auklu un piedāvāju A savērt. Rezultātā tikām pie garas, garas virtenes, ar ko izrotājām sienu.

"S" nedēļas ietvaros iepazīstināju A ar Skaņu cilindriem. Vēl viens no gandrīz īstajiem Montessori materiāliem mūsmājās ("gandrīz" tāpēc, ka paštaisīts).


(Esmu redzējusi daudz dažādas variācijas par šo tēmu. Manā izpildījumā skaņu cilindri ir Kinder Surprise olu "iekšiņas" pildītas ar mannu, makaroniem, zirņiem, skrūvēm, stikla akmentiņiem un cukuru. Vāciņi marķēti ar zilām un oranžām uzlīmēm. Dažos vārdos doma šāda: vienāds pildījums ir vienam trauciņam ar zilo un vienam ar oranžo uzlīmi; bērnam pēc skaņas jāatrod pārīši. Mazliet izsmeļošāku informāciju par skaņu cilindriem, kā arī ideju tādu izveidošanai varat izlasīt citas mammas Zanes blogā: dārgumi.)

Tomēr ne tikai uz sirsniņām mūsu uzmanība bija vērsta. Ar "S" sākas arī saulespuķes!


Šo darba lapu atradu Making Learning Fun. Izdrukāju melnbalto versiju, A to izkrāsoja (ar manu līdzdalību). Doma bija krāsot tikai tādās krāsās, kādās ir Skittles končas, bet A bija savs viedoklis. Kad krāsošanas darbi bija pabeigti, likām katrā ziediņā Skittles (fotogrāfijā īsti nevar pamanīt, bet puķu vidiņos ir iezīmēti aplīši tieši šādam nolūkam, un izdruka arī saucas "Konfekšu šķirošanas paklājiņš" - candy sorting mat). Teorētiski šim vajadzēja būt arī krāsu atpazīšanas uzdevumam, bet līdz ar melno un zilo ziediņu parādīšanos, tas vairs nebija līdz galam izdarāms. 
Tad skaitījām, cik končas kurā ziediņā ieliktas. Un saskaitītās apēdām! (Dažviet gan apēšana notika pirms saskaitīšanas, tā ka labi, ka tur bija tie uzzīmētie aplīši... :) )
Visbeidzot A pielīmēja pilnu lapu ar saulespuķu uzlīmēm!

Vēl kāds matemātikas uzdevums: Skaitīt Sikspārņus (šādas darba lapas var atrast www.kidssoup.com).


(Tie melnie plankumi kokos - tur apakšā ir sikspārņi, ko bija jāizkrāso un jāsaskaita... :))

Lai gan šie pēdējie 2 aprakstītie uzdevumi bija iecerēti, kā matemātikas uzdevumi, pirms gada A tie bija vienkārši krāsojamās lapas. Un cipari un skaitīšana tikai mammas priekam. A nedz mācēja, nedz gribēja, nedz interesējas par tiem. Tas bija tik tāds mans pirmais mēģinājums, ko tādu piedāvāt. Tomēr domāju, ka A bija vērtīgi vismaz uzzināt, ka tāda ciparu un skaitīšanas pasaule pastāv.

Tas pats sakāms arī par nākamo uzdevumu: Secības ievērošana.


Salīmēju uz lapas krāsainas marķējuma uzlīmes. A uzdevums bija izdomāt, kādā krāsā būtu liekams nākamais aplītis. Bet - līdzīgi kā ar cipariem - arī secības ievērošana/novērošana nepilnos 3 gados vēl nebija meitiņai pa spēkam. (Toties tagad ir! Un es to nezinātu, ja ik pa laikam nemēģinātu atkal no jauna piedāvāt uzdevumus, kas kaut kad iepriekš vēl nav izdevušies.)

Tad vēl kāda krāsojamā lapa ar "S".


"S kā skudra" no mammam.lv. (Tur arī vesels komplekts latviešu alfabēta burtu krāsojamo lapu. Forši!)

Protams, "S" nedēļā neiztikt arī bez Sniegavīriem. Ar tiem izrotāta vesela lapa (kā redzams blakus skudrai). Un arī citas lapas...  :)
Viens no uzdevumiem bija liela papīra šķīvīšu sniegavīra veidošana, par ko rakstīju šeit.


Kā arī plaukstas nospieduma sniegavīru bariņš. 


Šis gan atkal būtu iekļaujams sadaļā "Mākslas terapija mammai". Lielākoties manis pašas taisīts/zīmēts/līmēts. Ieraudzīju Kidssoup un ļoti iepatikās. Kādā vietnē atradu veselu "kaudzi" ideju zīmējumiem, kam pamatā plaukstas nospiedums. Tur bija pat izveidots kalendārs, kur katram mēnesim atbilstošs zīmējums piemeklēts un arī dzejolītis. Tagad vairs neatceros, kur to redzēju, bet kad bērni paaugsies, sameklēšu no jauna, jo - man tā doma patīk!





Paldies par jūsu komentāriem!

2 komentāri:

  1. Paldies par ieteikumiem, mums nākamnedēļ tieši šis burtiņš plānots. :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...