trešdiena, 2012. gada 19. septembris

Par bitēm

Šīs vasaras Spēlēsim skolu! tēma - kukaiņi. Iepriekš jau rakstījām, kā mācījāmies par:
 


 


Bet kas gan tā būtu par vasaru un Kukaiņu skolu, ja netiktu iekļautas bites, vai ne? :) Tāpēc vienā jaukā Spēlēsim skolu! dienā pētījām bites. 

Foto no poga.lv

Vispirms devāmies tādā garākā pastaigā un pie viena - meklēt bites. Un mums tiešām veicās! Viena gluži mierīgi pastaigājās pa ceļu. Apskatot tuvāk gan konstatējām, ka tā ir kamene, nevis bite. Tomēr uzskatei derēja. 

Pārrunājām bites piederību un uzbūvi:
  • tā ir kukainis, 
  • kā visiem kukaiņiem - bitei ir 6 kājas, piestiprinātas krūtīm;
  • bite sastāv no galvas, krūtīm un vēdera;
  • ne kā visiem kukaiņiem - bitei ir arī spārni (4, starp citu).

Vēlāk iegūtās zināšanas nostiprinājām "uz papīra":

 
(Evelīnas "adaptēta" darba lapa; nav mūsu oriģināldarbs, tikai tulkojums, tāpēc lapu pievienot šeit nevaru, bet ja kādam interesē - droši rakstiet! Sarunāsim.)

Apskatījām arī pasauli "bites acīm" - caur īpašiem maziem tālskatīšiem, kuru lēcas sašķeltas daudzās skaldnītēs (lai iegūtu priekšstatu par kukaiņu saliktajām acīm).

Pēc tādas garas pastaigas visām mazām bitītēm laiks iestiprināties - nobaudījām "nektāru" (kādu zaļo kokteili), medu un ziedputekšņus. 




Noskaidrojām, ka nektāru bites sūc ar snuķīšiem, bet ziedputekšņus savāc mazās "somiņās", kas piestiprinātas tām pie kājām. Pārbaudījām - kā tas strādā? :) Bitītes lido no zieda uz ziedu un katrā no tiem ievāc arvien vairāk ziedputekšņu.




(Plastmasas šķīvīšos ielējām guaškrāsas un lielāki un mazāki mākslinieki ar savām pēdiņām iekāpjot krāsā un tad kāpjot uz papīra lapām veidoja putekšņu nospiedumus.)


Noslēgumā vēl mazliet reibinoša medus vākšanas spēle:




Katram dalībniekam jāsavāc konkrētas krāsas bumbiņas ar īpaša, pie galvas piestiprināta magnētiņa palīdzību. Jāsaka kā ir - tas nudien NAV viegli un IR reibinoši. :)


Paldies par jūsu komentāriem!
 



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...