pirmdiena, 2012. gada 30. jūlijs

Tauriņu kino - Spēlēsim skolu! vasarā

Spēlēsim skolu vasaras "semestrī" mācāmies par kukaiņiem. Pirmajā nodarbībā bērni iejutās tauriņu "ādā". 

Photo by Andris Sproģis, www.exif.lv

Adrianas dzimšanas dienas ballītē daļa darba jau bija paveikta: "Mammas smaids" Evelīna mūs iepazīstināja ar Tauriņu dzīves ciklu. Tad nu turpinājām šo pašu tēmu:
  • Vispirms parunājām par to, kas tad vispār ir tauriņi: ka tie pieder dzīvnieku valstij, posmkāju tipam, kukaiņu klasei. 
  • Paskatījāmies apkārt, kādus vēl kukaiņus varam ieraudzīt. Un ziniet - piemājas dārzā to ir patiešām daudz!!! Skudras, mušas, dažādas vabolītes, bites un arī tauriņi. Salīdzinājām "atrasts dabā" ar kukaiņu kartiņu materiālu (kartītes pieejamas http://www.emontessori.lv/eiro/node/100).
  • Pārrunājām, kas visiem kukaiņiem kopīgs - ķermeņa uzbūve (galva, krūtis, vēders) un 6 kājas (jā, patiešām, visiem kukaiņiem ir 6 kājas un zirneklis NAV kukainis :) ).
Un tad sekoja dienas galvenais notikums - TAURIŅU KINO! Meitenes iejutās vispirms oliņu, tad kāpuriņu lomās, ietinās kūniņās un visbeidzot piedzima krāšņi tauriņi.



Jau iepriekš mēs, mammas, bijām sagatavojušas spārnus saviem tauriņiem. Evelīna tos uztaisīja no veciem kalendāriem (radoši, vai ne?) un es izgriezu no lielas kartona loksnes. Lencītes izveidojām no lentēm un gatavs!
Visu tauriņu metamorfozes procesu nofilmējām (ar parastu mazu kameru un bez kādām īpašām operatora iemaņām...) un lūk! rezultāts!

Pēc smagā darba uzēdām ar salātiem pildītu lavašu - tauriņa kāpuru  (kad lavašs piepildīts, un satīts rullītī, to sagriež sķēlītēs un katrs izveido pats savu kāpuriņu ar vīnogu radziņiem, kas uzdurti uz zobu bakstāmiem kociņiem). 



(Šķiet, ka "gala produkts" bildēs nav ticis... Bet ideja tika ņemta no šīs vietnes: naturedetectives.org.uk! Un šīs bildes varētu būt veltījums Līgai Kristai ar nosaukumu "Dodiet taču bērniem nažus!!" :) )

Un turpinājām iepazīšanos ar tauriņiem - skatījāmies, kādi sastopami tepat pie mums, Latvijā, un cik krāšņus, dažādus, un patiešām fantastiskus tauriņus varētu sastapt citur. Tam noderēja Tauriņu kartiņu materiāls (no Studio Bambino krājumiem; jāpaskrolē uz leju) par Latvijas tauriņiem un internetā atrastas tauriņu fotogrāfijas, kā arī visas iespējamās mājās esošās enciklopēdijas (tās gan vairāk mammām.. ;) ).



Visbeidzot vēl katrs izkrāsoja savu tauriņu - vai nu līdzīgu kā īstie, dabā sastopamie, vai pēc savas gaumes un fantāzijas (tauriņu "šablonus" dažnedažādus var atrast jau pieminētajā Nature Detectives mājas lapā)!






Paldies par jūsu komentāriem!




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...