otrdiena, 2012. gada 24. aprīlis

Culture Exchange!!! - Malaizija

Šodien stāsts par Malaiziju. Atzīšos uzreiz - es pat nezināju, ka Malaizijā runā angļu valodā!!! Bet par visu pēc kārtas būtu šādi: 

Tāpat kā paciņa no Kolorādo, arī paciņa no Malaizijas bija informācijas un materiālu bagāta.

Sūtījums no Malaizijas.


Vēstule sākas ar vārdiem - Apa khabar?, kas malaju valodā nozīmē - Kā iet?

Informācijas un bilžu bagāta brīnišķīga vēstule.

Malaizija esot kultūru un tautu katls - pamatā malaji, bet arī ķīnieši, indieši, angļi, dāņi, portugāļi... Kas to zina, kas vēl! :) Tāpat arī valodu sajaukums. Siew Ann - sieviete, ar kuru šai projektā iepazināmies - pati runā angļu (šo viņi lieto kā sarunvalodu mājās, ģimenē), malaju, kantoniešu, mandarīnu un hokīnu (??) valodās. Attiecīgi šīs visas arī tiekot lietotas Malaizijā. Plus vēl droši vien 100 un 1 cita "ķīniešu" valoda, kurās Siew Ann nerunā... :) Turklāt angļu valodu malaizieši "apgreidojuši" pēc savas gaumes un patikas. Pēc tām dažām frāzēm, kas vēstulē pieminētas, spriežu, ka nez vai saprastu tā uzreiz... 

Viena no pirmajām lietām, ar ko Malaizija esot slavena - ēdiens! Kāds no tiem, Asam laksa (Wikipedia saka - skāba zivju zupa), esot iekļuvis CNN Go 2011 ēdienu topa 7.vietā. 

Vesels atvērums veltīts garšīgākajiem ēdieniem.

Nacionālā ēdiena - Claypot chicken rice - recepte (vista ar rīsiem māla podiņā).

Te jāpiemin arī durian.




Mēs gan saņēmām tikai bildīti. Siew Ann laipni piedāvāja atsūtīt arī pašu augli, bet... Šī paciņa pie mums ceļoja ilgāk kā mēnesi. Diez vai durians šādu ceļojumu izturētu. Bet stāsts jau ne par to. Paši malaizieši šo sauc par Augļu karali. Un tas esot iecienītākais saldais ēdiens, tiek cepts kūkās un kur tik vēl ne. Eiropieši, kam bijusi iespēja pagaršot, tik sajūsmināti neesot... :) Pirmais links, ko "izmeta" Google - "How smelly is the durian?". :) Un tā arī esot. Kā raksta Siew Ann:

"tā smaržu visprecīzāk var salīdzināt ar cūku mēsliem, terpentīnu un sīpoliem,
 kam pievienotas sasvīdušas zeķes".


Vēl daži iespaidīgi citāti no Wikipedia:

"it kā ēstu saldo aveņu pudiņu publiskajā tualetē"
 (Anthony Burges)

"garšo kā pilnīgi sapuvuši, sapelējuši sīpoli" 
(Andrew Zimmern)
 
Nu, kā ir? Gribas pagaršot?.. :)

Vēl kāda lieta, ar ko izceļas Malaizija - svētki un svinamās dienas. Pateicoties daudzo kultūru sajaukumam, viņi, piemēram, svin: Ziemassvētkus un Jauno Gadu parastajā laikā, Ķīniešu Jauno Gadu janvāra beigās, pravieša Muhammeda dzimšanas dienu februārī un vēl kaut kad pēc tam Thaipusam - kaut kādus hinduistu svētkus. Katrreiz ir brīvdienas visā valstī. Gandrīz vai jāsaka - laimīgie! :)
Ķīniešu Jaunajā Gadā bērniem tiek dāvinātas krāsainas paciņas ar naudu. Arī Annai tagad ir 2 šādas paciņas. Katrā bija iekšā pa vienai monētiņai.

Naudas paciņa - ķīniešu versija.
Naudas paciņa - hinduistu versija.

Ķīniešu Jaungada dekorācija ar pūķīšiem.

Malaizijā tiek spēlēta spēle "sepak takraw".

Sepak takraw bumbiņa

Nav ne jausmas, vai latviešu valodā šim sporta veidam ir nosaukums un vai Latvijā kāds kaut ko tādu vispār dara. Patiešām nekad vēl nebiju par tādu dzirdējusi. Bet spēlē "sepak takraw" līdzīgi kā volejbolu - līdzīgs laukums ar tīklu pa vidu, 2 komandas, bumba. Lielākā (varbūt arī vienīgā.. :) ) atšķirība - bumbai drīkst pieskarties tikai ar kājām! Cik gan augstu jālec tiem malaiziešiem!!! :) (Varat paskatīties YouTube. Izskatās amizanti.)

Un vēl šis tas:

Batikots vēdeklītis - Malaizijas specialitāte.

Pastkarte ar laikam jau tipisku skatu. :)

Malaizijas karodziņš.

Nacionālie tērpi.

Tas laikam viss. Lai gan vēstulē vēl daudz daudz interesantu faktu, visus nevaru te atstāstīt. Katrā ziņā gan man, gan Annai tagad skats uz Malaiziju daudz plašāks! Un gribētos uzzināt vēl un vēl. Par katru pasaules valsti. Šķiet, ka nu būs "āķis lūpā" un nepaies nemaz ilgs laiks, ka pieteikšos atkal Culture Exchange. (Pat neskatoties uz nelāgo pieredzi - viena no 5 mūsu grupas ģimenēm uz e-pastiem neatbild un rādās, ka arī neiepazīstinās pārējos ar NewJersey. Nu neko. Žēl.)


Starp citu, arī Siew Ann raksta blogu: 


Un nu tur esam pieminēti arī mēs! :)




Paldies par jūsu komentāriem!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...