svētdiena, 2013. gada 26. maijs

Zelta pērlīšu materiāls - DIY

Pēc vēl viena stāsta e-pastā par paštaisīto zelta pērlīšu materiālu nolēmu to visu uzrakstīt te.



Kas ir Montessori zelta pērlīšu materiāls?
Tās ir vienāda izmēra zelta pērlītes, ko lieto, lai iepazīstinātu bērnus ar tādiem jēdzieniem kā vieni, desmiti, simti un tūkstoši. Viena pērlīte demonstrē vienu vienību vai punktu. Desmit pērlītes uzvērtas uz stieplītes demonstrē desmitu vai līniju. Vienu simtu demonstrē desmit desmitu stienīšu savietoti viens otram blakus, tādējādi izveidojot kvadrātu. Un viens tūkstotis ir desmit simtu plāksnītes viena virs otras, kopā veidojot kubu. Šīs dažādās skaitļu vizualizācijas var izmantot, lai iepazīstinātu bērnus ar decimālo sistēmu, kā arī saskaitīšanas, atņemšanas, reizināšanas un dalīšanas apgūšanai.



Kur dabūt zelta pērlīšu materiālu?
Var nopirkt kādā no daudzajiem Montessori materiālu internetveikaliem. Taču tas būs dārgi (manuprāt). Pilns komplekts maksās ap 200 - 300 Ls (atkarīgs no pērlīšu un citu materiālu kvalitātes, kā arī komplekta sastāva, piemēram, vai tajā būs 1 tūkstoša kubs vai vairāki). 

Otrs variants - uztaisīt pašam! Tieši tā rīkojos es (un nu jau arī daudzas citas mammas... :) ). 

Viss nepieciešamais darbam.


Kas nepieciešams, lai uztaisītu zelta pērlīšu materiālu?
(šādā komplektā ietilpst: 1 tūkstoša kubs, 10 simtu plāksnītes, 45 desmitu stienīši, ~100 vienu pērlītes)
  • ~ 2500 pērlītes
  • ~ 30m stingras stieples desmitu stienīšu veidošanai
  • mīksta stieplīte simtu un tūkstošu sastiprināšanai
  • standziņas stieples locīšanai un kniebšanai


Kur nopirkt pērlītes?
Mēs (t.i., es un vēl 5 mammas, kas pirmās taisīja zelta pērlīšu materiālu pašas) pasūtījām pērlītes Pērļotavā (www.perlotava.lv). Viņiem ir veikals Barona kvartālā (Cēsu un Brīvības ielas stūrī). Izvēlējos dzintarkrāsas caurspīdīgas akrila (plastmasas) pērlītes 8 mm izmērā. Man šķiet ļooooti līdzīgas vai identiskas "īstajām". Pērlītes iepakotas maisiņos pa 0,5kg. T.i.apmēram 1800 pērlītes (konkrētās pērlītes konkrētajā izmērā, ja izvēlēsieties citu izmēru, svara - daudzuma attiecība var atšķirties). Tātad vienam komplektam nepieciešami 0,750 kg.
Pērļotavā var pasūtīt gan internetā, gan personīgi. Mūsu pasūtījums bija 4,5kg un par tādu apjomu dabūjām vēl 10% atlaidi no cenas. Sanāca, šķiet, ap 11 Ls par pērlēm (katrai). Zinu, ka meitenes pirms kāda laika bija pasūtījušas 21 kg pērļu. Tā ka taciņa ir iestaigāta.. :)

Vēl kāda piebilde: izvēlējos 8mm pērles, jo uz aci šķita labs izmērs, kā arī kādās interneta pamācībās biju tieši tādu lielumu manījusi. Ja gribās tādas pašas kā "oriģinālās", tad derēs gan 6, gan 7, gan 8 mm. Vismaz, ciktāl izpētīju šo jautājumu, pērļu izmēri katram ražotājam atšķiras robežās no 6 - 8mm. Kādā mājaslapā redzēju, ka smalkāk un dārgāk ir 8mm. Ja gribas lētāk - var ņemt 6mm. Atšķiras arī pērlīšu kvalitāte - vai tās ir vienmērīgas, vai ar labi saredzamu/sajūtamu salaiduma vietu? Vai desmitu stienīši un simtu kvadrāti veidoti no atsevišķām pērlītēm vai ir it kā sakausēti kopā? Īsāk sakot - bezgala daudz variāciju un mainīgo. Mans viedoklis - atsevišķas skaistas caurspīdīgas dzintarkrāsas 8 mm pērlītes ir ideāli piemērotas! :) 


Kur dabūt stieplītes?
Stieplītēm izmantoju parastus elektrības vadus, kas nopērkami jebkurā elektriķu/būvniecības veikalā. Ņēmu 3 dzīslu vadu, diametrā 2,5mm, cena metrā ~40 santīmi. Kopā materiāla izgatavošanai nepieciešami apmēram 30m stieples. Tā kā manis ņemtais vads ir 3 dzīslu, tad reāli katrā metrā vada ir 3m vara stieples. Tātad jāpērk tikai 10m tāda vada. Vadam jāņem nost gan baltais apvalciņš, gan pēc tam vēl tiem iekšējiem katram savs apvalciņš. Bet tas nav tik sarežģīti kā varbūt izklausās.
Vienam desmita stienim vajag apmēram 10,5cm vada.
Vēl nepieciešama stieplīte simtu kvadrātu un tūkstoša kuba sastiprināšanai. Tam izmantoju rotu taisīšanai paredzētu stieplīti 0,6mm diametrā, man šķiet. Izlietoju 2 šādus (kā bildē) iepakojumus. Cena par vienu ~80 santīmi.

Stieplīte, ko izmantoju simtu un tūkstoša sastiprināšanai.


Kas vēl nepieciešams?
Lai taisītu, vajadzēs arī standziņas stieplītes locīšanai un vada kniebšanai. Arī tās var iegādāt turpat, Pērļotavā, vai jebkurā citā rokdarbu, kā arī būvmateriālu veikalā.




Darba gaita?
Savu zelta pērlīšu materiālu taisīju pilnībā sekojot norādēm Le Jardin de Kiran mājaslapā. Lai gan tur viss ir franču valodā (ko nesaprotu nemaz), bildes ir internacionālas! ;) Kas, kur un kā verams un kā lokāms --> tur viss skaisti nobildēts, parādīts.
Bet dažos vārdos būtu tā: vispirms jānoloba vads. Jāsadala ~10,5 cm garos gabaliņos (es ieteiktu sākumā uztaisīt dažus, izmēģināt, cik garu stienīti precīzi vajag un tikai tad dalīt pārējo). Jānoloka viens gals (jāuztaisa cilpiņu), jāuzver 10 pērlītes, jānoloka otrs gals (jāuztaisa tāda pati cilpiņa). Un tā kamēr visi 245 desmitu stienīši gatavi! :)



Tad ķeras pie simtu savēršanas (ar plānāko stieplīti it kā sasien 10 stienīšus kopā). Un tādā pat veidā beigās saver simtu kvadrātus kopā, lai sanāktu tūkstoša kubs.


Jāsaka, ka kubs sanāk diezgan "mīksts" - viegli deformējams pie neuzmanīgas lietošanas. Protams, tikpat viegli atkal iztaisnojams. Ideāli būtu atrast tādu metāla sietiņu (agrāk bērnu konstruktoros tādi līdzīgi bija!), caur kuru gan augšā, gan apakšā izvērtu desmitu stienīšus, tādējādi nodrošinot kuba stabilitāti. Oriģinālajiem kubiem tieši tā tas arī ir. Diemžēl neatradu neko piemērotu. Ja nu jums rodas ideja par šo, padalieties!!


Cik daudz laika tas prasīs?
Atkarīgs no roku veiklības un palīgu daudzuma. Uz beigām noteikti ies ātrāk (kad roka ietrenēta). Tomēr es teiktu, ka daaaauuudz laika. :)



Parāk sarežģīti?

Zinu, ka ir kāda pērļotāja, kas darbu par attiecīgu samaksu labprāt izdarīs Tavā vietā. Šķiet, ka pirms kāda laika cena par to bija ~25 Ls (bet pērlītes jāsagādā pašam). Precīzāk par to var jautāt Līgai Kristai.



Papildus info
  • Zelta pērlīšu materiāls lietojams kopā ar ciparu dēlīšiem (redzami pašā pirmājā attēlā). Arī tos var uztaisīt pats. Mūsējie izdrukāti uz parasta papīra un ielaminēti (aplīmēti ar caurspīdīgo līmplēvi). Kalpo gluži labi. 
  • Ja ir vēlēšanās un vajadzība, var pasūtīt papildus simtus un tūkstošus no koka (koka kluči tādā pat izmērā kā simtu kvadrāti un tūkstošu kubi no pērlītēm). Latvijā, šķiet, pagaidām vienīgie, kas tos piedāvā ir VIP restaurators (mājas lapas nav, jāraksta menedžerei Gundegai Skrulei (v.i.p.restaurators@inbox.lv) un jājautā, kas interesē)
  • Daudz dažādu materiālu/ideju/variantu/resursu var atrast Living Montessori now blogā (gan par taisīšanu, gan lietošanu). 



Paldies par jūsu komentāriem!



4 komentāri:

  1. Jau vairākas reizes skatos šo ierakstu, un visas reizes apzinos, ka kam tādam man droši vien nepietiks pacietības. Diemžēl :) Turklāt nav arī pārliecibas, ka spēšu ieinteresēt bērnu darboties ar to tik daudz/bieži, lai justos gandarīta, ka to tomēr paveicu. BET ideja kā tāda - šādi uzskatāmi paskaidrot bērnam, kas ir vieni, desmiti utt., man ļoti patīk (tāpēc jau arī vairākas reizes atgriežos pie šī ieraksta!).
    Mums mājās ir tiešām liels daudzum dažādu veramu pērlīšu, ks sakrājušās pa to laiku, kamēr meitai veršana bija viena no mīļākajām nodarbēm. Man ir jautajums - cik liela ir nozīme tam, ka visas pērlītes ir vienā krāsā? Ja es sataisītu tos desmitu stienīšus no citādi vienādām pērlītēm, bet atšķirīgās krāsās (teiksim, viens desmitu stienītis būtu zils, cits, zaļš utt.) - vai tas būtiski ietekmēs to, kā bērns uztvers pamatbūtību?

    Jau iepriekš paldies, par tavu viedokli šajā jautājumā!

    Baiba

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Baiba, tas darbs nemaz nav nepaveicams. Īpaši, ja bērni un vīrs nāk palīgā. :) Attiecībā uz krāsām - Montessori vidē tās krāsas iet cauri visiem materiāliem, līdz ar to svarīgi ievērot, lai neradītu apjukumu vai tieši pretēji - būtu vieglāk orientēties. Domāju, ka mājas apstākļos tās varētu būt arī dažādas krāsas. Vienīgi svarīgi, lai/vai bērns izprot, ka visi desmiti ir "10", neatkarīgi no krāsas. No savas meitas redzu, ka krāsa tomēr nospēlē kādu lomu. Ieraugot sarkanu uzreiz zina - tie ir simti (šīs gan ir krāsas no cita materiāla). Domāju, ka labāk būtu visiem desmitiem būt vienā krāsā, bet pati krāsa varētu būt jebkura cita (ne obligāti zelta).

      Dzēst
    2. Paldies par atbildi! Laikam tomēr pieķeršos šim darbiņam. Sākumā uztaisīšu līdz simtam, un pēc tam jau redzēs!

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...