otrdiena, 2013. gada 27. augusts

Zirneklīši



Tas sākās pavisam parastā vakarā, sēžot pavisam parastā dīvānā un domājot parastas domas. Pēkšņi mans skatiens apstājās pie ŠĪ



Milzīgs, briesmīgs zirnekļu tīkls virs mana pušķa!!! Pirmā reakcija: fui! cik riebīgi! Otrā - jānovāc! Trešā - Līgas Kristas stāsts par vārda dienas ballīti un neizmantoto zirnekļu tīklu aktivitāti... Iedomājos, ka jāpamēģina "pārnest" to riebīgo :D tīklu uz melna papīra un izpētīt. Kopā ar bērniem, protams. 

Tā nu nopirku melnu papīru un mēģināju uz tā uzdabūt zirnekļa tīklu veselu un nesabojātu. Laikam jau tehnika nebija pareizā. Nesanāca. 




Tad nu atlika vien pētīt zirnekļus un tīklus enciklopēdijā. Aizrāvāmies! Zirnekļu sugu tiešām ir daudz. Un dažādas. Un viņi paši ir tik dažādi. Varētu pat teikt - visās varavīksnes krāsās! 

A zīmē zirnekļus: vispirms lielāku apli, tam vidū - mazāku, katrā sānā 4 kājas. Un tiešām sanāk zirneklis!


Uztaisījām arī paši savus zirneklīšus - no olu kastītēm un "pudeļbirstēm": 
  • olu kastītes sagrieztas gabalos pa 2; 
  • nokrāsotas ar guaškrāsām 
  • un vēlāk piestiprinātas pudeļbirstu kājas. Astoņas, starp citu. Zirnekļiem ir 8 kājas - katrā pusē 4. Turklāt uzzinājām, ka zirnekļu kājas esot klātas ar tādiem kā matiņiem. Gluži nejauši izvēlētais kāju materiāls - pudeļbirste - izrādās pats vispiemērotākais! 
  • un actiņas. 

Zirnekļiem esot 8 acis. A teica - nē. Pietiks ar divām. Bet kam gan viņiem nepieciešamas astoņas??? Par kājām saprotu, bet acis?..


Katram zirneklītim nepieciešams arī savs tīkls, protams. Šoreiz pat divi varianti. Pirmais noskatīts kaut kur Pinterest'ā: pa vidu starp šo, šo un šo


  • papīra šķīvītim izgriezts vidus;
  • ar parastu caurumduri izveidoti caurumiņi;
  • krustām šķērsām šurpu turpu savērta dzija vai kāds rupjāks diegs;
  • nobeigumā ievīta "lipīgā" spirāle.

Zinājāt, ka pamatpavedieni ir stipri un izturīgi, un NAV lipīgi? Toties starp tiem ievītā spirāle gan. Pie spirāles tad nabaga upurkukainīši arī pielīpot.


No domas par lipīgajiem pavedieniem un fakta, ka Pē nebija gluži ļooti ieinteresēts šajā tīklu vīšanas variantā, dzima ideja par "lipīgu" zirnekļu tīklu! 


Tāpēc - no šaurām balta papīra strēmelītēm, ko A un Pē ar prieku tūdaļ uz vietas sagrieza (nopietni, šķiet, maniem bērniem ir griešanas sensitīvā fāze!) uz caurspīdīgas līmplēves izveidojām zirnekļu tīklu un pielīmējām pie melna papīra (tā paša, kur neveiksmīgi mēģināju pārnest īsto zirnekļu tīklu). Ta dā! un gatavs. 


Paralēli visai šai darbošanais ik pa brīdim uzdziedam dziesmiņu: The Eensey Weensey Spider. Gan tāpēc, ka par zirnekļiem, gan tāpēc, ka angļu valodu jāmācās! ;)




Tā nu sanāca zirneklīši gandrīz visām maņām. Vienīgi nepagaršojām. Varbūt citreiz! :D




Paldies par jūsu komentāriem!


2 komentāri:

  1. forši! bet žēl, ka nesanāca.. varbūt tāpat kā ar ledus pacelšanu? jāmēģina vēlreiz? :) varbūt tāpēc, ka dabā tie ir mitri, nu vismaz no rītiem, kad es to biju plānojusi darīt :D ir intriga! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Klau, bet kāda ir pareizā tehnika? Mēģināju papīru nolikt zem tīkla un tad lēnām visos punktos reizē pacelt, lai tīkls it kā "uzgultos" uz tā. Bet laikam jau uzpūtu elpu un gatavs! Savēlās mazā dzīpariņā.

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...