ceturtdiena, 2015. gada 5. marts

Dzīvnieki ziemā

Kur paliek gliemeži, kad ir sniegs? Kas atstājis šos pēdu nospiedumus? Kāpēc jātaisa putnu barotavas? ...


Ja jums arī aktuāli tādi un līdzīgi jautājumi, laiks mācīties par dzīvniekiem ziemā. Nu jau gan ziema gandrīz beigusies, taču tēma būs pašā laikā, jo - viņi atgriežas! Lāči lien ārā no migām, kukainīši mostas un gājputni atkal ir klāt. Īstais brīdis pārrunāt, kur tad viņi visi bija? 

Man patīk kādu tēmu aizsākt ar grāmatu. Ja grāmata ieinteresē, ir vērts domāt tālāk. Šo grāmatu, Kate Messner - Over and Under the Snow, noskatīju jau pagājušo gad'. Tad gan bija par vēlu pie tās tikt (lai būtu vēl gadalaikam atbilstoši), taču pasūtīju priekšdienām, tā nu šosezon likām lietā. 



Diemžēl angliski. Nezinu nevienu līdzīgu latviešu valodā, bet varbūt esmu vienkārši palaidusi garām. Grāmatā teksta nav daudz. Īsi vienkārši teikumi. Viscaur ilustrācijās, līdzīgi kā uz grāmatas vāka, parādīts, kas notiek virs un kas zem sniega. Ko dara lapsas, brieži, pelītes, vāveres, kurmji un krupji. Vienkārši, saprotami, reāli. Arī sarunas raisoši.



Varējām pārrunāt, cik dažādi rīkojas dzīvnieki ziemā - vieni pielāgojas līdzīgi kā to darām arī paši: mainot kažoku un gatavojot pārtikas krājumus, citi - prom uz siltajām zemē, un vēl citi  salien alās un guļ jeb hibernējas. Lai būtu skaistāk un skaidrāk, izmantoju kartiņu materiālu no Montessori Print Shop - Animals in Winter.


Kur varējām (bija ko), likām blakus dzīvnieka figūriņu.


Materiāls oriģināli ir un pagaidām arī palika angļu valodā, tā kā izmantoju to kopā ar puišiem, kuri vēl nelasa. Savukārt, meitai, kura lasa gan, manuprāt, pat nāk par labu, kā ir. Mācījās, kā kuru dzīvnieku sauc angļu valodā.

Šeit interesantas bildes ar ĪSTĀM lāču alām: Kā izskatās lāča miga no iekšpuses.

Vēlāk, zinot, ka "visi lāči alās", bērni uztaisīja/uzzīmēja katrs savu lāci alā. Vispirms uzzīmēja mežu, tad izgrieza alu, pielīmēja "pie meža", iekšā iezīmēja lāci un visam pāri sasniga biezs, biezs sniegs (vates piciņas pielīmētas ar PVA līmi).








Starp citu: šī noteikti nav mana ideja. Diemžēl. :) Kāds cits to izdomāja, parādīja un es tikai noskatījos.


Tiekamies jau drīz, pavasarī! :)



Paldies par Jūsu komentāriem!



3 komentāri:

  1. Paldies par idejām. Mums šobrīd aktuāla grāmata tieši par zemzemes dzīvnieku dzīvi, kuru vislabprātāk izpēta tieši šajā grāmatā http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/85912-mazais_kurmitis_un_citi_dzivniecini_zem_zemes_cd_ar_dabas_skanam.html
    Vari, lūdzu, padalīties ar kādu Tavā rakstā pieminētās grāmatas atvērumu? Gribētos redzēt vismaz vienu bildi un to kā izvietots teksts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, grāmata par kurmīti mums arī ir un patīk! :)

      Atvērumus var paskatīties amazon.com -
      http://www.amazon.com/Over-Under-Snow-Kate-Messner/dp/0811867846/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1425673398&sr=1-1&keywords=over+and+under+the+snow.

      Dzēst
  2. Ļoti jauks un interesants raksts. :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...