pirmdiena, 2012. gada 13. februāris

Burtu bingo

Sveiciens jaunajā nedēļā! Paldies tiem, kuri pamanīja - veselu nedēļu neesmu devusi nekādu ziņu... Bet vispār jau tas laikam ir mans ritms - jauni ieraksti pirmdienās. Pie tā cenšos un arī turpmāk centīšos pieturēties (t.i. - pirmdienās gandrīz noteikti, taču nekas neliedz rakstīt arī citās dienās! :) ). Šoreiz par kādu paštaisītu burtiņu spēli. 


Patīkamais apvienots ar lietderīgo - pašu gatavots burtu bingo! Glabājam to virtuvē, noder pusdienu un visu citu ēdienreižu gatavošanas laikā, kad A ir gaaaarlaicīgiiiii. Ideju kaut kad, kaut kur noskatīju, taču otrreiz vairs neatrodu.

Doma vienkārša: uz piena vai sulu paku vāciņiem salīmēti burtiņi. (Sākumā prasīju krāt vāciņus arī radiem un draugiem, nu jau esam iekrājuši pietiekami paši. Un turpinām krāt. Jo šī spēle ir nebeidzama - var paplašināt atbilstoši jebkurai aktuālajai tēmai!)


Bingo kartiņas jāsagatavo pašam. Pirmās kartiņas bija ar/par ikdienas vārdiem - mamma, tētis, Anna, brālis, maize, piens, auto, opera (kartiņu gatavošanas laikā mīļākā "lieta" bija opera; "Putnu opera"  DVD skatījāmies katru dienu vismaz vienu reizi :) ). 



Nākošais kartiņu komplekts bija par Ziemsvētku tēmu - eglīte, piparkūka, zvaigzne, sniegpārsla un sniegavīrs. (Tā kā krāsainā printera joprojām nav, krāsainos attēlus izgriezu no žurnāliem un pielīmēju uz kartiņām pēc tam.)

Pirmais, ko A izdarīja ar ziemas kartiņām - uztaisīja krustu...

Sākumā A vienkārši meklēja atbilstošos burtus, katru skaļi nosauca "vārdā" un uzlika pareizajā vietā. 


Jo vairāk burtiņu, jo grūtāk īsto bija atrast (visi burti bija sabērti caurspīdīgā kārbiņā). Tāpēc uztaisīju pārskatāmāku krātuvi (3 kopā sastiprināti olu trauki). Secināju, ka daži burti ir vairumā, piemēram, A, E, I, savukārt citu nav vispār, piemēram, F, Ž, C u.c. (Iemesls - taisīju katrreiz tos burtus, kas nepieciešami konkrētajam vārdam, lai būtu iespējams salikt visus vārdus un burtu nepietrūktu. Bet nu jau kartiņu ir tik daudz, ka visas reizē netiek lietotas. Domāju, ka turpmāk taisīšu tikai "jaunos" burtus - kādu vēl nav, vai arī tādus, kas regulāri pietrūktu.)


Un vēl pēc laika A kļuva garlaicīgi vienai pašai darboties. Tagad spēlējam īstu bingo: visi burti sabērti maisiņā, katra izvēlamies sev kartiņas un tad pa kārtai ņemam burtu no maisiņa, nosaucam, kura pirmā ierauga savā kartiņā burtu, tā dabū. ("Kura pirmā" - tas, protams, tā nosacīti. Dažkārt esmu pirmā, un dažkārt mazliet pagaidu... :) )


A jau ir "pasūtījusi" nākamos kartiņu komplektus - par apģērbu un cilvēka ķermeņa daļām. Jāķeras tik pie gatavošanas!





Paldies par jūsu komentāriem!

2 komentāri:

  1. Super ideja! :) Adītei arī patiktu, laikam jāsāk krāt vāciņi. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sakrāt vāciņus - tas te patiešām ir grūtākais... :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...