pirmdiena, 2013. gada 14. janvāris

Montessori karuselīši - Munari

Te, lūk, pirmais no maniem bēbīšrakstiem. Sākšu ar Montessori karuselīšiem (mobiles). Ir vesela sērija skatāmu karuselīšu mazulīšiem. 

Munari karuselītis.

(Atzīšos, es netieku gudra, kurš, kad un kāpēc tos izdomājis. Skaidrs, ka tā nebija pati Marija Montessori. Cik vien esmu ko no viņas lasījusi, tur nav ne vārda par karuselīšiem. Bet kurš tos izdomājis? Varbūt jums ir kas zināms par šo? Un patiesībā vienīgā vieta, kur vispār par tiem esmu lasījusi, ir grāmata "Montessori from the start".  Lai vai kā - esmu mūsu Mazajam K tādus pagatavojusi!)

Teorētiskais pamatojums karuselīšiem ir šāds: tie palīdz bērniņam jau no pirmajām nedēļām mācīties/trenēties koncentrēties. Ir kaut kas uz ko skatīties un pētīt. Kaut kas pavisam konkrēts. Pirmie karuselīši ir melnbalti, jo šīs krāsas bērniņam vieglāk izšķirt/uztvert. Nākamie jau krāsaini. 

Kā minēju sākumā, ir vesela sērija Montessori karuselīšu:
  1. Melnbalti vaļi.
  2. Melnbalti tauriņi.
  3. Munari (pirmajā attēlā).
  4. Oktaedri (kas tas būtu latviski? astoņšķautnis? - Nē. Pateicoties Ilzei B. tagad zinu, ka tos sauc par astoņskaldņiem. :) Tiešām paldies!)
  5. Gobi.
  6. Dejotāji.
  7. Gumijā iekārts zvaniņš un koka riņķītis.
  8. "Varavīksne" (tas ir manis izdomāts nosaukums, jo, manuprāt, atgādina varavīksni) jeb krāsu harmonija.
Nedz vaļus, nedz tauriņus netaisīju. Lai gan domāju, ka gluži mierīgi varētu to darīt arī tagad, jo karuselīši jāmaina ik pa 2 nedēļām, lai bērniņš nezaudētu interesi un atkal un atkal no jauna būtu interesanti tos vērot. 

Vairāk par karuselīšiem varat izlasīt te:

Mazā K pirmais karuselītis - Munari. 
Munari ieteicams sākot no 2 nedēļu vecuma. Tas sastāv no 3 koka līstītēm - melnas, baltas un melnbalti strīpainas, 3 dažādām melnbaltām ģeometriskām figūrām un caurspīdīgas bumbas.



Kā pagatavot Munari?

Lai karuselītis izdotos un viss turētos līdzsvarā, svarīgi ievērot proporcijas. Viss sākas ar caurspīdīgo bumbu. Atkarībā no tās diametra aprēķina pārējo figūru un līstīšu izmērus. Es punkts punktā sekoju blogā Little Red Farm publicētajām instrukcijām (oriģinālais avots, šķiet ir L'Atelier Montessori) un viss izdevās! :)  

Munari pagatavošanas un proporciju aprēķināšanas shēma


Sekojot šīm norādēm, vispirms nopirku caurspīdīgu bumbu. Atradu to Hobby Set veikalā. Izvēlējos bumbu 7 cm diametrā.

No vienkārša melna un balta papīra (varbūt drusku biezāka par "parasto") izgriezu un salīmēju ģeometriskās figūras, ielaminēju. Kaut kādu iemeslu pēc biju iedomājusies, ka vajadzēs nez cik daudz papīra (un tik arī nopirkusi.. :) ). Bet izrādījās, ka prātīgi rīkojoties visām 3 figūrām pilnīgi pietiek ar vienu baltu un vienu melnu A4 papīra loksni. Lai tās nesačokurotos/nesalocītos, noliku zem sloga uz kādu laiciņu. 

Arī koka līstītes atradu Hobby Set veikalā. Šīm 3 pietika ar  vienu 1m garu līstīti (6mm diametrā), ko vīrs sazāģēja nepieciešamajos garumos (21, 35 un 42cm). Nokrāsoju tās ar akrilkrāsām (melno un balto). Strīpaino nokrāsoju baltu un aplīmēju ar melnu līmlenti. (Starp citu - krāsoju tās turot aiz vienā galā iedzītas nagliņas, pie kuras piesiets diegs, pēc tam aiz diega pakāru uz āķīša nožūt.)

Un tad atlika vien visu sastiprināt!




Vēl kāda piebilde attiecībā uz pakāršanu - mans ļoti oriģinālais risinājums! ;) Piesēju karuselīti pie stāvlampas. :) Galvenokārt tāpēc, ka neko labāku nevarēju izdomāt. Bet ir arī pamatotāki iemesli: 

1) tagad karuselītis ir pārnēsājams - varu to nolikt jebkurā istabā, kur vien esmu pati un attiecīgi arī Mazais K;
2) varu regulēt tā augstumu (atkarībā no tā, kur dēliņš guļ), jo lampiņa ir regulējama;
3) nedz sienā, nedz griestos nav jātaisa caurumi!




Lūk, tā! Ērti un praktiski. :)


Paldies par jūsu komentāriem!


4 komentāri:

  1. Es loti nomocijos ar sastiprinasanu jo man visu laiku vins sasveras :) bet nu kaut kaa tiku galaa un arii piestiprinaju pie sienas lampas. Paris dienas atpakal nomainiju pret gabi mobile.

    AtbildētDzēst
  2. kāpēc spogulis mazajam priekšā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lai ļautu pašam sevi redzēt, iepazīt savu ķermeni, redzēt savas kustības.

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...