ceturtdiena, 2013. gada 28. februāris

Burtu virtene

Grāmatiņa burtu rakstīšanai. Divās versijās. 


Doma sekojoša - ar nodzēšamu flomasteru (baltās tāfeles flomasteru) pa punktiņiem/līnijām pārvelk/uzvelk burtus. Lapiņas ar burtiem ieliktas plānajā fotoalbumā (kā 1.variantā) vai mapītēs=kabatiņās (kā 2.variantā). Kad darbiņš pabeigts, ar salvetīti vai kādu drāniņu visu notīra. Līdz nākamajai reizei.

1.variants tapa pēc ieraksta The Princess and the Tot blogā. Ieraudzīju un nolēmu uztaisīt līdzīgu arī saviem bērniem. 


 

Grāmatiņā iekļauti latviešu alfabēta lielie un mazie burti, kā arī cipari. Burtu lapiņas uztaisīju, izmantojot šo mājas lapu. Principā sekoju The Princess and the Tot instrukcijām - katru burtu pāri (vienā lapā rakstīju gan lielo, gan mazo burtu) taisīju kā atsevišķu darba lapu, pirms izprintēšanas izvēloties 250% palielinājumu (lai iegūtu tik lielus burtus, kas smuki ieguļas A6 izmēra lapā).

Gribēju rakstītos burtus. Bet secināju, ka rakstītie burti angļu valodā neizskatās tāpat kā latviešu valodā, tā nu daži sanāca rakstītie, bet citi - drukātie (kas, protams, protams, nav labi, tāpēc turpiniet lasīt! ;) ). Problēma radās arī ar mīkstinājuma un garumzīmēm, ko handwritingworksheets.com nepiedāvāja. Tāpēc attiecīgos burtus drukāju 2 eksemplāros un garumzīmes vai mīkstinājuma zīmes piezīmēju pati (ar melnu flomasteru saliku punktiņus).


Beigās vēl uzlīmēju burtu lapiņas uz rozā (līdzskaņus) un zila (patskaņus) pamata un saliku parastā, mazā albumā. Gatavs lietošanai!



Tomēr īsti ar rezultātu apmierināta nebiju. JO: 

1) man jau pašai šķiet, ka vienalga tieši kā bērns tos burtus zīmē, galvenais, ka var atpazīt. Bet skolās esot stingras prasības attiecībā uz "tieši kā" (jā... to atceros arī no savas bērnības...); 

2) daži burti - drukātie, citi - rakstītie; foršāk būtu visi no vienas sērijas.


Un tieši šī pārdomu perioda vidū draudzene pastāstīja/parādīja savu variantu.
2.variants - Burtu virtene. 


Burtu virtene nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās (gan jau ka citās arī). Tajā ir gan rakstītie, gan drukātie, gan lielie, gan mazie burti. Turklāt pareizajā fontā!


Un arī viss alfabēts vienkopus - gan ar rakstītiem, gan drukātiem burtiem.



Vienīgais trūkums - oriģinālajā Burtu virtenē katrai lapai apdrukātas abas puses, līdz ar to nevarēja tik ērti izveidot grāmatu, kādu biju iedomājusies. Tāpēc: nesu savu virteni uz CopyPro un nokopēju vēl vienā eksemplārā.


Šī visa rezultātā mums ir divas burtu grāmatas - lielā un mazā. Savā ziņā pat labi. Pē lieto mazo (jo burti viņam nemaz ar' nerūp, toties ļoti patīk kaut ko ieķēpāt pa virsu, kā tas arī redzams vienā no fotogrāfijām). Un A laiku pa laikam trenējas uzvilkt skaistos lielos burtus. 



Paldies par jūsu komentāriem!


4 komentāri:

  1. lieliska ideja, Zanīt, es parūpēšos par lielajiem un mazajie latviešu burtiem, šobrīd ar vīru tieši pie šī jautājumā strādājam :) drīz

    AtbildētDzēst
  2. Paldies ar paraugiem! Man patīk Tevis pašas veidotā grāmatiņa. Būs man arī tāda jāizveido, jo cipariem jau ir veikalā iegādāta. Vienīgi- varbūt derētu vairākus viena burta paraugus (vienādus) vienā lapā, lai var patrenēties vairāk un salīdzināt veikumu. Kā tu domā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vispār es domāju, ka nevajag vairākus.. Man šķiet, ka tam jau ir pieejamas darba burtnīcas. Šis vairāk varētu būt līdzīgi kā smilšpapīra burti. Tikai tiem (kā, piemēram, A :) ), kam nepatīk smilšpapīra burti.. :)

      Dzēst
    2. Par šo materiālu kā smilšu burtu aizvietotāju nebiju iedomājusies!:)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...