otrdiena, 2013. gada 9. aprīlis

Burāšanas sacīkstes jeb "Kad bērniem klepus.."

Kādreiz no fizioterapeites dzirdēju, ka labākais veids klepus ārstēšanai - jebkas, kas saistīts ar pūšanu. Te, lūk!, viens paņēmiens:


BURĀŠANAS SACĪKSTES.

Mazas valriekstu čaumalu laiviņas (reiz jau pieminēju, ka valriekstu čaumalas ir lielisks materiāls tik daudz kam!! ;)) un jūra (bļoda vai vanna ar ūdeni). Klepus ārstēšanas nolūkiem galvenais uzsvars būtu liekams uz pūšanu - pūšot vada laiviņu no vienas malas līdz otrai vai pa perimetru apkārt vannai, vai liek laiviņai griezties ap savu asi, vai - nogremdē (ja jūrā saceļas vētra, piemēram).




Tās laiviņas, gan sanāk tik mazas, ka nemaz nav vajadzīga vētra, lai nogrimtu. Pietiek ar stiprāku uzpūšanu. Savukārt, lai vadītu pa konkrētu maršrutu, daudz labāk izdodas pūšot caur salmiņu (vējš precīzāks). Plašas iespējas fizikas pamatu apgūšanai! :) 

Bet tiem, kam klepus ārstēšana nemaz nav aktuāla - interesants ir arī pats laiviņu veidošanas process. Patiesībā - tas ir pat pats interesantākais! (Tiešām biju pārsteigta, ka A viena pati bija gatava darboties stundu no vietas. Un pēc tam vēl!! Bieži mums tā negadās... )

Laiviņu pagatavošanai nepieciešams: 
  • valriekstu čaumalas;
  • plastalīns;
  • papīrs (burām);
  • koka iesmiņi vai zobu bakstāmie kociņi;
  • šķēres.
 


Sākumā taisījām plastalīna bumbiņas un centāmies ar tām iestiprināt/nostiprināt "mastu" laiviņā. Bet ieliktas ūdenī, laivas visbiežāk strauji nogrima vai vismaz apgāzās uz sāna... Samazinājām plastalīna daudzumu. Situācija uzlabojās, tomēr ne tik ļoti, kā gribētos. :) 




Un tad A nāca klajā ar spožu ideju - plastalīnu čaumalās vajag izlīdzināt pa apakšu!!! Jā, nudien. Stabilitāte strauji uzlabojās. :) (Un kad teicu, ka te paveras plašas iespējas fizikas pamatu apguvei - ar to vispirmām kārtām domāju sevi. :) Nebaidos atzīties - līdz šai vienkāršai patiesībai nebiju nonākusi, līdz A neizmēģināja pirmā. ;) )





Pēc vētras...





P.S. Tiem, kam tomēr klepus ārstēšana aktuāla - arī Līgai Kristai ir kādas idejas profilaksei.


Paldies par jūsu komentāriem!




4 komentāri:

  1. Paldies par jaukajām laiviņām!:) Klepus ārstēšana bija aktuāla 2 nedēļas atpakaļ. Mēs nebijām tik radoši, izmantojām vien bumbiņas pūšanu "vārtos", tomēr šī ideja noteikti manam dēlam patiktu labāk! Tad nu gaidīsim dārza sezonu, lai varam brīvi nodoties šai aktivitātei! Paldies!:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai ne? Derēs arī "bez klepus" sezonā = dārza sezonā! :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...