piektdiena, 2014. gada 20. jūnijs

Papīra krellītes

Sveiki visiem! Vasara pilnā sparā un tas ir lieliski, aukstums - tas mazāk lieliski. Bet lietus!!!! Tas man kļuvis par jaunu pārbaudījumu. Izrādās, ka nepieciešams rezerves plāns lietainajām vasaras dienām, jo tad nepietiek atslēgt dārza durvis... ;) 

Viena doma, kas ienāca prātā, - papīra krellītes. Lai jums arī noder (brīvdienas sola lietainas...)!



Nepieciešams:
  • kāda krāsaina papīra lapa (vai divas, ja gribas garākas krelles un ir daudz pacietības),
  • šķēres, 
  • līme,
  • lentīte vai diegs.

Man it sevišķi patīk šo kreļļu "dabai draudzīgums". Taisījām no glancēto žurnālu vākiem, tātad - reciklējām! :) Nu labi, diez ko draudzīgi jau tas laikam īsti nav, bet vismaz neradījām jaunus atkritumus. 


Vispirms ar lineālu nomēra un atzīmē uz papīra lapas vēlamo krellīšu platumu. A taisa 2 cm platas krellītes. Gar vienu lapas malu liek punktiņus ik pa 2 cm, gar otru - tāpat, tikai sāk nevis no pašas malas, bet gan ar 1cm nobīdi. Savelk līnijas no vienas malas līdz otrai (ja labi ieskatās, bildē var redzēt - sanāk tādi kā gareni trīsstūri pāri visai lapai). 

Protams, trīsstūrus var izgriezt arī ar brīvu roku (kā es pati darīju), bet man šķiet vērtīgi bērniem padarboties ar lineālu - mērīt tos 2 cm, skaitīt 2 - 4 - 6 - 8 - utt. gar vienu malu un 1 - 3 - 5 - 7 - utt. gar otru. Un es nepateicu, ka lineālu vienkārši var pabīdīt līdz vajadzīgajam punktam un skaitīt tāpat kā iepriekš... ;) Tāpat arī taisnās līnijas vilkt ar lineālu bija visnotaļ liels izaicinājums.




Kad viss samērīts un līnijas savilktas, lapu sagriež pa līnijām.




Tad seko krellīšu virpināšana. Teorētiski varētu tīt ap "kaut ko" (pildspalvu, zīmuli vai kādu kociņu), bet mēs virpinājām vienkārši ar pirkstiem. Sāk ar resnāko galu, sarullē pirmo riņķīti (nu tā, lai mazliet uztinas, tikai tiktāl, ka vidū izveidojas pāris milimetru actiņa). Visu pārējo papīra gabalu apsmērē ar līmi un turpina rullēt. 

Sāk ar vienu un ... kamēr pēdējais trīsstūris savirpināts smukā krellītē.



Kad krellītes/pērlītes gatavas, veido rotas pēc saviem ieskatiem - krelles, rokassprādzes, kājusprādzes...








Paldies par jūsu komentāriem!



1 komentārs:

  1. Paldies par ideju!!! Šo varētu arī nometnē pie darbnīcām ielikt, jauki.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...