piektdiena, 2016. gada 1. aprīlis

Krāsainie gadalaiki

Ziema, pavasaris, vasara, rudens... It kā vienkārši un tomēr reizēm sajūk pat pašai dabai. Kā šodien, kad it kā pavasaris, bet laukā sniegs. Lūk, vingrinājums gadalaiku apguvei - krāsaini un interesanti! 

Materiāls sastāv no:
  • kontrollīnijas - 4 savā starpā savienotas krāsainas papīra loksnes (ziema -zila, pavasaris - zaļa, vasara - dzeltena, rudens - sarkana) ar attēliem katram gadalaikam un uzrakstiem;
  • darba līnijas - 4 savā starpā savienotas krāsainas papīra loksnes bez nekā;
  • 4 gadalaiku nosaukumu kartiņām - ziema, pavasaris, vasara, rudens;
  • 4 attēliem, kas identiski uz kontrollīnijas esošajiem gadalaiku attēliem.




Vispirms ar bērniem apskatījām kopīgi kontrollīniju ar visiem attēliem un nosaukumiem, pārrunājām, kā sauc katru gadalaiku, kāds tas ir, kas seko kam un visu citu, kas šai sakarā nāca prātā. Tad viņi paši salika atbilstošos attēlus un nosaukumus uz tukšajām krāsainajām lapām. Pārsteidzoši (un joprojām katrreiz no jauna mani pārsteidz :) ), ka arī tāds mazs trīsgadnieks, kurš vēl burtiņus nepazīst, tiiiik viegli atrod īstos nosaukumus. Lai būtu pavisam droši, arī nosaukumu kartiņas uzlīmē uz attiecīgās krāsas papīra, tomēr tā, lai redzams tikai aizmugurē (krāsu kods pašpārbaudei).




Kad ar gadalaiku nosaukumiem tikts galā (t.i., tie jau zināmi), var uzdevumu papildināt ar vēl citiem attēliem. Vieglākam līmenim - izmantojot attēlus, kas uzlīmēti uz atbilstošas krāsas papīra un krāsa labi redzama virspusē (kā nākamā attēla kreisajā pusē); grūtākam līmenim - krāsu kods tikai attēla otrā pusē (kā nākamā attēla labajā pusē). 






Svarīgi par visu attēlos redzamo ar bērnu runāt. Tas veicinās gan izpratni par gadalaikiem, gan valodas attīstību. 

Vienkāršākais veids, kā šo materiālu sagatavot, manuprāt, ir kalendāri. Gribētos jau rakstīt "vecie kalendāri", tomēr pēc sevis spriežu, ka diez vai visi izvēlas kalendārus ar šāda rakstura bildēm. Tā nu gada sākumā vaktēju, kad jaunajiem kalendāriem ;) sāksies izpārdošanas un iegādājos tos tieši šim mērķim. Turklāt vajadzīgi bija 2 vienādi. Vispār jāsaka, ka kalendāri ir tiešām vērtīgs un ekonomiski izdevīgs materiāls daudziem uzdevumiem. Skaisti, krāsaini, par gandrīz jebkuru tēmu. Vienīgi tas izmērs jāpiemeklē īstais - pārāk lieli nav sevišķi praktiski. 






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...