otrdiena, 2012. gada 10. janvāris

Nedēļas burts - R

Jau kādu laiku A mācās burtiņus. Ne nu gluži tā, ka nosēžas pie grāmatas un mācās. Nē, nē. Tā viegli un nemanāmi. Iesākām ar burtu A - tikai tāpēc, ka tas ir meitiņas vārda pirmais burts. Un tad absolūti haotiskā secībā (atkarībā no noskaņojuma... jaunām idejām... gadalaika... svinamām dienām... u.c.) turpinājām apgūt arī pārējos. Joprojām turpinām. 
Katru jaunu burtu cenšos vispirms pasniegt kā skaņu - stāstu par kādu lietu, kas sākas ar konkrēto burtu, vai it kā vienkāršā sarunā norādu, kā skan tas vai cits vārds. Un tad saku - skaņai ir arī vārds un to var uzzīmēt!

Tā nu pirmais uzdevums ir izkrāsot burtu (ar brīvu roku pati uzzīmēju uz balta lapas). Tad no veciem žurnāliem sameklējam visādus jebkādus lielus un mazus R, ko A izgriež un pielīmē savam izkrāsotajam burtiņam (ideju šim aizguvu no Spēles ar burtiņiem DVD) . Liekam nedēļas burtu goda vietā pie korķa tāfeles. Un šādi rīkojamies ar visiem Nedēļas burtiem. Kad nedēļa pagājusi, katrs burts tiek pielikts pie sienas A istabā.










Otra neatņemama Nedēļas burta sastāvdaļa (ne gluži sastāvdaļa, protams, bet kaut kas, ko darām ar visiem burtiem vienādi) - skaņu maisiņš. Katram burtam sagatavoju īpašu maisiņu, kur virsū attiecīgais burts un iekšā dažādi priekšmeti, kas ar šo burtu sākas. 


R burta maisiņā liku:
  • rīsi (mazā maisiņā),
  • redīsi (koka figūriņas),
  • ronis,
  • rieksts,
  • kartiņa ar Rīgas siluetu un uzrakstu.

Pārējie uzdevumi tad katram burtam vairāk vai mazāk atšķirīgi.


Pie "R" A darbojās ar riekstu kartītēm: šķiroja īstus riekstus un meklēja atbilstošās kartiņas (riekstu kartītes atradu Counting Coconuts). Diemžēl secināju, ka Rīgā rudenī nopirkt riekstus ar visām čaumalām, ja neskaita sālītas, grauzdētas pistācijas, ir praktiski neiespējami. Tāpēc pie šī uzdevuma droši vien vēl atgriezīsimies.
 


Turpinot riekstu tēmu, spēle "Pabaro vāveri", ko atradu te.


Lai spēlētu, iepriekš izdrukāju vāveres attēlu, izkrāsoju (jo man nav krāsainā printera) un ar abpusējo līmlenti pielīmēju pie maza trauciņa.


Pārmaiņus ar A metām metamo kauliņu, skaitījām punktiņus un attiecīgi tik daudz riekstu likām vāverei "vēderā". Sākumā biju domājusi, ka barosim vāveri ar pinceti, bet tas izrādījās visnotaļ sarežģīts uzdevum arī priekš manis pašas! Tā nu iztikām ar pirkstiem.

Biju sagatavojusi arī lapas, kur uz katras redzama vāvere, kāds skaitlis un riekstu bildītes, ar domu, ka jāizkrāso tik rieksti, cik norādīts. Tomēr A uzdevumu pārvērta "Izkrāso un izgriez" darbiņā:


Tā kā krāsošana ir viena no lietām, ko ļoti viegli noorganizēt, tā ir bieža "pusdienu gatavošanas laika" izklaide. Izmantojām krāsojamās lapas par vāverēm, riekstiem un rudeni, ko atradu te un te.


Tāpat arī darba lapas ar dažādiem konkrētā burta uzdevumiem A var viegli izpildīt bez manas tiešas palīdzības, tāpēc arī der brīžiem, kad A darbojas vienatnē. Turklāt, manuprāt, tās palīdz labāk atcerēties, kā tad tas burts izskatās un kā to sauc.


(Uzdevumu lapas mēdzu meklēt "uz dullo" - ierakstu Google meklētājā "R" un skatos, ko piedāvās. Līdz ar to vairs nezinu, kur tās atradu. Iespējams, ka te, te un noteikti te, kā arī Activity Village mājaslapā.)

Ar "R" sanāca tā, ka iesākām vēl novembrī, pirms Adventes, pirms Ziemassvētkiem. Bija rudens. Riekstu un vāveru laiks. Uz šīm lietām tad arī koncentrējāmies. Bet īsti līdz galam ar visiem uzdevumiem netikām. Tad nu pēc Ziemassvētkiem vēl mazliet paturpinājām šo tēmu - lai atkārtotu "R"un lēnām atkal atgrieztos ikdienas darba ritmā, ko svētku laikā bijām pārtraukuši.

Tā nu pievērsāmies robotiem. :) (Homeschool Creations ir jaukas darbalapas ar ne-briesmīgiem robotiem Robot Preschool Pack, no kurienes arī izdrukāju šos uzdevumus).


Un no visa, kas virtuvē atrodams izveidojām robotu ģimenīti.


(Tualetes papīra serdītes un tukšs cepumu trauciņš, aplīmēti ar pārtikas foliju, rokas no "pudeļbirstēm", iestiprinātas sānos izdurtos caurumos, acīm un plaukstām izmantoti dzērienu vāciņi un skrūves, cepures - kā nu kuram, kam vāciņš, kam augstās modes paraugs... )

Tā mācījāmies burtu "R" - klausījāmies, zīmējām, līmējām, pētījām un spēlējāmies. Viegli!





Paldies par jūsu komentāriem!

4 komentāri:

  1. forshi,ka ir dazhi burti, kas sakrit eng un lv valoda un ka var izmantot gatavos sablonus. mes gan macamies mazos burtus vispirms, un, skiet, ka sablonos ir lielie tikai - vai tomer kludos?

    AtbildētDzēst
  2. Līga Krista - ko tieši Tu domā ar šabloniem? Darba lapās ir gan lielie, gan mazie burti... Bet to kolāžu izvēlējos taisīt lielo burtu, jo nezinot teoriju, man tā liekas labi. :) Vienreiz ar Evelīnu jau drusku par šo diskutējām, bet netiku pārliecināta, ka tieši mazos burtus vajag...

    AtbildētDzēst
  3. jā, par šabloniem es saucu darba lapas :)
    jau Karīnai solīju ierakstu par burtiem, ceru drīz taps, tad nu mēģināšu pārliecināt vēlreiz :D

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...