trešdiena, 2013. gada 24. aprīlis

Montessori mobīļi - Gobi

Nākamais Montessori mobīļu sērijā - Gobi.


Gobi mobīlis sastāv no vienas krāsas secīgi sakārtotiem 5 toņu  bumbuļiem. Paredzēts bērniem apmēram 8 - 10 nedēļu vecumā. Mobīlis nav domāts taustīšanai/raustīšanai, bet gan tikai, lai piesaistītu bērna skatienu - vērošanai. Tāpēc jāliek skatāmā, ne aizsniedzamā attālumā virs guļvietas.


Šis mobīlis nosaukts tā izveidotājas Džannas Gobi (Gianna Gobbi; 1920 - 2002) vārdā. Džanna bija Montessori "skolniece" - nevis ka būtu mācījusies Montessori skolā, bet gan kā skolotāja mācījās no pašas Marijas Montessori. Vēlāk kopā ar vēl vienu Montessori sekotāju Sofiju Kavaletti (Sofia Cavaletti) izveidoja/radīja/ieviesa "Labā Gana katehēzi", turpinot Marijas Montessori iesākto darbu pie bērnu reliģiskās audzināšanas. 




Par praktisko pusi:
šis, manuprāt, ir vissarežģītākais un dārgākais no visiem mobīļiem (ja taisa pats). Rēķinu, ka materiāli izmaksāja  ~10 Ls + vēl viss ieguldītais laiks un darbs!!!

Nepieciešams:
  • 5 putuplasta bumbas (pirktas Hobbyset veikalā par 0,34 Ls gabalā; izvēlējos 7 cm diametrā, jo "uz aci" šķita labs lielums, vēlāk secināju, ka "oriģinālās" laikam ir 2x mazākas, jo krāsainos diegus man vajadzēja 2x vairāk nekā visos aprakstos...);
  • 5 toņu mulinē diegi (konkrētās firmas konkrētais diegs man izgāja 6 paciņas katrai bumbai, rakstīts bija, ka viena "paciņa" = 20g; nezinu, vai tie diegi mēdz būt atšķirīgi vai tomēr visi vienādi (garuma/daudzuma ziņā); pirku tuvējā audumu veikalā par 0,20 Ls gabalā).



Pa soļiem:
  1. Sākumā šķita - kas ta tur liels? ņem tik un tin diegu uz riņķi! Tagad zinu: tik vienkārši vis' nav. :) Ja "ņem tik un tin uz riņķi", augšā un apakšā izveidojas diega uzkalniņi (vietas, kur diegs atkal un atkal, un atkal tiek likts pāri). 
  2. Papētot, kā tad citi šo lietu atrisinājuši, secināju, ka jātaisa bumbulim vidū caurums.
  3. Kā to izdarīt??? Atradu variantu, kur vienkārši ar pildspalvu vai zīmuli izbaksta to caurumu. Un tas pat strādā. Izmēģināju. :) Bet nonācu pie nākamās problēmas (tātad līdz šim brīdim 2x jau biju izmēģinājusi variantus, kas nestrādā! :) ) - priekš 7 cm diametrā bumbas, vienas parastas pildspalvas radīts caurums ir par šauru! Var noklāt tikai ~3/4 bumbuļa... 
  4. Te nu palīgā nāca vīrs un visos bumbuļos izveidoja ~1cm lielu caurumu ar urbi. 
  5. Un tad beidzot ar trešo piegājienu izdevās uztaisīt pirmo skaisto bumbuli! Tātad: mulinē diegu ver lielā adatā (tādā, kas ir vismaz bumbas diametra garumā; man ļoti labi derēja/noderēja plastmasas adata no meitas izšūšanas komplektiņa, pirkta Tiger veikalā), un secīgi pavedienu pie pavediena ver cauri caurumam vidū un kārto uz riņķi vien. Pirmais bumbulis man prasīja vairākas (lai neteiktu - daudzas...) stundas. Ar katru nākamo jau veicās aizvien labāk un ātrāk! Starp citu, tas caurums vidū "aizaug", diegu bezgaldaudzas reizes verot cauri, beigās pat grūti adatu tur cauri vispār vairs izspiest.
  6. Kad visi gatavi, piesien pie kādas līstītes, nūjas (joprojām izmantoju tādu pat koka nūjiņu, kā iepriekšējiem mobīļiem - 6mm diametrā, pirktu Hobbyset veikalā).
  7. Arī nūju var notīt pa posmiņiem ar attiecīgās krāsas diegu (es tā darīju). Bet nav obligāti. 


Gatavs! :) 

+ vēl kāds ieteikums no pieredzes: nevērt uzreiz visu mulinē diegu adatā, bet gan sadalīt īsākos posmos, citādi tas pīsies un mezglosies. Kā arī nākamo posmu piesiet tā, lai mezgliņš paliktu bumbas iekšpusē - "caurumā". Lai smuki! 



Daži linki, kas man noderēja, Gobi mobīli taisot:



Citi mūsu mobīļi:




P.S. Mūsējais Gobi ir zils tikai tāpēc, ka man patīk zils un tāpēc, ka tas bija man tīkamākais diegu komplektiņš, ko tuvējā veikalā varēja savākt... 



Paldies par jūsu komentāriem!

 

5 komentāri:

  1. Ļoti skaisti un akurāti. Arī pieaugušo acij tīkami :)

    AtbildētDzēst
  2. Ko lai saka!!!!! Izcils darbs! Vēlāk varēsi izmantot kā istabas vai Ziemassvētku dekoru!:)Man ļoti patīk tādas apaļas, līdzenas un saskaņotas formas!

    AtbildētDzēst
  3. Visu cieņu par pacietību, ļoti skaisti!

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...