otrdiena, 2016. gada 20. decembris

Bērni lasa: jaunumi mūsu grāmatplauktā


Bildi aizņēmos no abooklongenough.com

"Es jau piedzimu ar lasāmo grāmatu sarakstu rokā, ko nekad nepabeigšu." - Maud Casey

Jā, lasāmo grāmatu saraksts tiešām nekļūst īsāks. Kad šķiet, ka nu jau visas, ko gribēju, būšu izlasījusi, pilnīgi nejauši ieraugu/atklāju/pamanu atkal kādu vēl nezināmu, intriģējošu grāmatu. :) Un ziniet ko? Šķiet, ka grāmatu mīlestība pārdzimst! Vai varbūt iedzimst (skatīt attēlu). 


Meitai skolā uzdevums - lasīt grāmatas un tad pirmdienās nest izlasīto grāmatu uz skolu, un iepazīstināt ar to klasesbiedrus. Par katru izlasīto, atrādīto grāmatu skolotāja pielīmē pie sienas vienu lapiņu. Uzminiet nu! - Kurš ir Annas stabiņš?.. (Tiešām, tiešām nav nepieciešams izlasīt vārdu zīmītes, lai ieraudzītu. ;) Šis stabiņš iekrājies periodā "septembris - decembris"..


Nu tātad piedzimst vai iedzimst. :D


Taču lasām ne tikai mēs abas ar Annu, lasa arī mazie brāļi. Pagaidām gan es lasu viņiem priekšā, taču grāmatas izvēlas paši. Par mazo brāļu grāmatu jaunumiem arī gribu pastāstīt. 


*     *     *

Kā pirmo pieminu Romana Romanišina un Andrija Lesiva grāmatu "Zvaigznes un magoņu sēkliņas". Savā ziņā - grāmata pēc mana sapņu pasūtījuma. Īstenībā, protams, ne. Tomēr jau kādu laiku liku savā gribamlistē līdzīga stila grāmatas, angļu valodā gan. Un te pēkšņi - ir arī latviski! Tāpēc uzskatu to par sava skaļi neizteiktā pasūtījuma realizēšanos. :)

Pavisam neliela bilžu grāmata par matemātiku, skaitļiem, formulām. Kā pasaka par ikdienišķu skaitīšanu. Manuprāt, labs veids, kā bērnus iepazīstināt ar visu to it kā sarežģīto pasauli, vēl pašiem neko neliekot rēķināt vai izprātot. 

Man patīk grāmatas mierīgā krāsu gamma, katrā lappusē citādie zīmējumi, karte plaukstā. Kopā ar mazo K skaitījām pirkstiņus grāmatā un pirkstiņus viņam pašam. Pagaidām katrreiz citādāk sanāk. ;) Sevišķi labi lasās pēc baseina gaidot māsu un ēdot magoņu bulciņas. Var jau mēģināt saskaitīt arī tās magoņsēkliņas...




Otrs jaunums mūsu plauktā - Ulfa Starka grāmata "Proti svilpot, Juhanna?". Uzreiz teikšu - pagalam maldinošs nosaukums. Par Juhannu tur ir tikai daži vārdi visā grāmatā! Un tie paši tā starp citu. Manuprāt, īsta puišu grāmata. Ne pārāk bieza, var izlasīt vienā lasījienā, un stāsta par visādām puišu aktualitātēm - pārsists deguns, bārdas griešana, kokā kāpšana, ķiršu čiepšana, mukšana, svilpošana, kafijdzeršana. Jā, arī bēdāšanās un dusmošanās. Ilgi jau ne. Jāiet laist pūķi! 

It kā vienkāršs, ikdienišķs stāsts, bet.. ar tādu paliekošu sajūtu. Mūžību. Ja bērns tiešām saskāries ar kāda tuvinieka nāvi, varētu būt palīdzoša notikumu izsāpēt. Ja vēl ne, iespējams, liks par to mazliet aizdomāties. Tomēr ļoti saudzīgi un tikai pašās pēdējās lappusēs. 

Lai gan saku - puišu grāmata, noteikti patiks arī meitenēm. Meitenēm taču arī ir vectēvi! Otrādi gan mēdz arī nebūt - ne visas meiteņu grāmatas patīk puišiem. ;)






* Grāmatas lasām sadarbībā ar izdevniecību "Liels un mazs"

* Grāmatas nopērkamas Liels un mazs mājaslapā, birojā Rīgā, Tērbatas 49/51 un visās grāmatnīcās.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...