pirmdiena, 2013. gada 30. septembris

Rīt izvēlēsimies skatu un zīmēsim ainavu, labi, mammu?

Viena maza grāmatiņa, bet nevaru nepastāstīt.


Kā teikts oficiālajā paziņojumā presei:
"Līdz ar šo izdevumu tiek aizsākta izglītojoša mākslas grāmatu sērija bērniem par Latvijas vizuālo mākslu. Kopā iecerēts veidot četras sērijas daļas, katra būs veltīta kādam mākslas žanram: ainavai, portretam, dzīvnieku atveidojumiem mākslā un klusajai dabai.
Pirmajā grāmatā „Ainava kopā ar mazo Mulu” lasītājiem būs iespēja iepazīties ar ainavas žanru un mākslas terminiem, kā arī Latvijas mākslas vēsturē nozīmīgiem ainavu gleznotājiem. Teksti veidoti kā Mulas un viņas drauga mākslinieka saruna par ainavu glezniecību, aicinot ieskatīties vērīgāk mākslas darbos. Liela grāmatas daļa ir atvēlēta praktiskiem uzdevumiem, kas ļauj bērniem aktīvi līdzdarboties, rosina paust savas pārdomas un palīdz labāk izprast mākslas darba radīšanas gaitu."
Īsos vārdos galvenie fakti izklāstīti. Vēl tik jāpiebilst - grāmatas ilustrāciju autors ir Reinis Pētersons, latviešu ilustrators, animators, mākslinieks un gleznotājs. Turklāt arī 2 bērnu tētis. Tas varētu nozīmēt - viņš zina, kas patīk bērniem un kā ar viņiem "runāt". Arī pieredzes Reinim netrūkst. Paskatoties portfolio - šķiet, katru otro Liels un mazs grāmatu ilustrējis (piemēram, Mufa, Patiess stāsts par Čingo Babu, Lupatiņi, Līze Analīze, Biki Buki dzejolīši (ne visi, bet daži))! Vēl īsāk - jūs jau sapratāt, lielisks mākslinieks grāmatai par māksliniekiem. :) 



Man, kā no mākslas neko daudz nezinošai, grāmata šķiet lieliska jau tāpēc vien, ka vienkāršiem vārdiem iepazīstina ar svešo mākslas pasauli. Ne par daudz, ne par maz, bet tieši pietiekami terminu un jaunas informācijas gan nezinošai mammai, gan izzināt gribošam bērnam. Ļoti patīk, ka iekļautas arī īsas (tikai viena rindkopa), bet kopskatu dodošas pieminēto mākslinieku biogrāfijas.
Manuprāt, grāmatai ir arī labs izmērs - tā nav liela un smaga, kā enciklopēdijas mēdz būt, ko bērns lāgā nemaz nevar rokās noturēt, kur nu vēl izpētīt. 

Žēl vienīgi, ka grāmatā iekļautas tikai iepriekšējo paaudžu mākslinieku gleznas. Tikai viens no viņiem vēl ir dzīvs. Būtu interesanti un vērtīgi redzēt arī kādu šodienas meistaru darbus. Kā to intervijā žurnālam Santa (Santa, 07/2013) stāsta gleznotāja Sandra Krastiņa, var rasties sajūta ka pēdējos 50 gados neviens neko Latvijā neglezno, jo muzejos šādi darbi atrodami nav. 

Reiz lasīju, ka topošajiem juvelieriem sākumā dod strādāt ar pašiem īstākajiem, skaistākajiem dārgakmeņiem. Šķiet jocīgi, bet tam pamatā ir gudra doma. Strādājot ar pašu labāko, viņi iepazīst materiālu līdz sīkākajām niansēm, līdz vēlāk jau ar vienu acs uzmetienu spēj atšķirt "īstu" mantu no dažādiem viltojumiem. Līdzīgi arī ar mākslas darbiem: "kad būsi redzējis 1000 labas gleznas, sapratīsi, kāpēc šī tāda nav". (Pēdējo frāzi kaut kur kādreiz esmu noklausījusi. Nudien nezinu, kur, kad un kāpēc. Taču tā ir tik trāpīga, ka palikusi prātā, šķiet, uz mūžu.) Tāpēc - rādīsim bērniem pēc iespējas vairāk īstas un labas mantas! 

Kā jau minēts oficiālajā paziņojumā, grāmatā iekļauti vairāki uzdevumi, ko bērniem pašiem paveikt - izkrāsot gleznu pēc numuriņiem, uzzīmēt pašiem, papildināt pusiesāktu gleznu, izmēģināt jaunas tehnikas, sameklēt atšķirības. Tāda kā "hands on" vai "ar visām maņām" pieeja, kas sasaucas ar aktuālajām alternatīvajām pedagoģijām (Montessori, Valdorfs, Regio Emilia). Ļauj uzreiz praktiski izmēģināt kā ir zīmēt uz balta vai uz melna fona, ar akvareļiem vai krītiņiem u.c. 

Jāsaka, mums (gan man, gan bērniem) grāmata patīk. Kad teicu A, ka rakstu par grāmatu, viņa 3x pārvaicāja, vai uzrakstīju, ka "grāmata ir forša!". :) Un tā tiešām ir. Tāpēc: jā, uzrakstīju. Un ar nepacietību gaidu nākamās sērijas grāmatas. Pat nezinu - vairāk bērnu vai sevis dēļ! ;)




Šķiet, ka visprecīzāk par to, vai "Ainava kopā ar mazo Mulu" sasniedz vai ne savu mērķauditoriju, liecina manas 5 gadīgās meitas teiktais pēc grāmatas izlasīšanas: "Rīt izvēlēsimies skatu un zīmēsim ainavu, labi, mammu?". Un mēs zīmējām. :)



P.S.1 Nezinu, kā puišiem, bet meitenēm visnotaļ saistoša ir arī pati Mula. Redzējām Mulas lellīti, un tagad kā vien ierauga grāmatu, tā prasa man tādu lelli! :)

P.S.2 Ko vēl domājam par mākslu un mazo Mulu skatieties 7.oktobra raidījumā "Viss notiek!" (LTV1)



Paldies par jūsu komentāriem!




2 komentāri:

  1. Es ļoti ceru, ka maniem puišiem šī grāmatiņa patiks tik pat ļoti kā A, jo grāmatiņa jau "ievietota" grāmatu wishlistā :)))!

    AtbildētDzēst
  2. jā, es arī jau aizrakstīju vecmāmiņai, lai šito uzdāvina :))

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...