trešdiena, 2012. gada 5. decembris

Pērļu zvejnieki

Vēlos padalīties ar vienu brīnumjauku lietu (vai varbūt jāsaka - miljons lietām! ;)).

Ūdens pērles. 


Tik daudzos ārzemju blogos biju par tām lasījusi, un ļoti gribējās izmēģināt. Tik nevarēju atrast, kur nopirkt. Jau taisījos pasūtīt no amazon.com, bet... tieši pirms pēdējā "enter" parādījās paziņojums, ka, diemžēl, uz šo adresi nevarēs piegādāt... Ko nu? Nu neko. :)

Gluži nejauši vienā jocīgā ķīniešu izstrādājumu (un kas gan mūsdienās nav no Ķīnas?..) veikaliņā "Viss par 1 cenu" (un nevis "Viss par 1 Ls" ;) ) ieraudzīju ilgi meklētās pērles! 12 mazas paciņas par 1,20 Ls!! Pirms kāda laika gribēju veidot rakstu "sēriju" - Mēneša pirkums. Šis būtu mans Novembra Mēneša pirkums!



Kas ir ūdens pērles

Tādas mazas, sīkas bumbiņas, kas, ievietotas ūdenī, uzpūšas daudzkārt (ļoti daudzkārt!) lielākas. Šīs mazās paciņas saturu ieberot 0,5l ūdens, bumbiņas līdz tam 0,5 l apmēram arī "izaug".


Lai gan ne tuvu neesmu ķīmiķe, kaut kas no ķīmijas un ūdenspērļu teorijas (talkā nāca Wikipedia):

ūdens pērles ir ūdeni absorbējošs gēls, kas sastāv no poliakrilamīda vai polimetilakrilāta. Tiek lietotas gan kā dekoratīvs elements, piemēram, ziedu kompozīcijās, gan kā ūdens avots maziem dzīvniekiem (jo tie mēdzot noslīkt ūdenstraukos.. kas to būtu domājis?), gan kā absorbējošā viela autiņbiksītēs. 

Tātad bērniem ēst nebūtu vēlams, bet jaunai sajūtu pieredzei - ideāli!


Ko ar tām darīt?

Mēs izmēģinājām:
1. roku vanniņa - aptaustīšana/iztaustīšana/saspiešana ar rokām;



Sākumā bumbiņas ir diezgan atsperīgas un saspiest nemaz nav tik vienkārši. Bet kad kādu laiku jau lietotas, kļūst pat trauslas. 

2. kāju vanniņa - aptaustīšana/iztaustīšana/saspiešana ar pēdām;

3. bumbiņu sabēršana ūdens bļodā un "pērļu zvejošana" - ar sietiņu makšķerējām tās ārā; 





4. A vislabprātāk "vārīja zupu" - pielēja pērlēm vairāk ūdeni un maisīja, bēra un pārbēra/pārlēja no vienas bļodas citā.



5. spēles ar gaismu un ūdens pērlēm - šīs bumbiņas ir gandrīz caurspīdīgas (baltās ir patiešām caurspīdīgas, pārējās - ar vieglu tonīti) un paceltas pret gaismu TIIIIK skaisti visādi to astaro un caur-staro! 
 



Šīm rotaļām izmantojām improvizētu Gaismas galdu - zem stiklota žurnālgaldiņa nolikām eglīšu lampiņas. Īpaši ja pārējā telpā ir krēsla vai pat tumsa - tik skaisti! :)


Vēl citas idejas, ko neesam paši izmēģinājuši, bet varbūt jums noder:


2. Dažādu tēmu sajūtu/spēļu vanniņas, kas pamatā pildītas ar ūdens pērlēm (piem., Okeāns, Planēta Zeme, Apslēptie dārgumi, Ziedi u.c.)
3. Ūdens pērles un skūšanās putas (šo noteikti gribētu pamēģināt, nebūtu tās putas tik liels ieguldījums..)
4. Ūdens pērļu Pērļu trepe (matemātikai) - šo noteikti vienkārši realizēt, bet mums pietrūkst krāsu (pērles tikai 6 krāsās).

Esmu redzējusi peldošās svecītes traukā ar ūdens pērlēm (šis gan ir kaut kāds reklāmfoto, neņemiet ļaunā). Un droši vien var atrast vēl simts un vienu iespēju ūdenspērļu pielietojumam! Vienīgais ierobežojums - mūsu pašu iztēle!  (Laikam būs jāiet pēc vēl viena iepakojuma.. ;) )



Paldies par jūsu komentāriem!


2 komentāri:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...