otrdiena, 2012. gada 31. jūlijs

Kamēr mamma taisa pusdienas...

Ik dienas ir tādas neizbēgamas lietas kā veļas novākšana un žaušana, neliela uzkopšana, brokastu/pusdienu/vakariņu taisīšana. Un lai šie brīži neizvērstos vēl haotiskāki, kaut ko JĀIZDOMĀ (bērniem). Jo pretēji tiem bērniem, kas laiku pavada savā istabā spēlējoties, manējie tā nedara gandrīz nekad. Ja vien arī es nespēlējos viņu istabā... :)

Tāpēc mums virtuvē ir viena uzdevumu paplāte, kur darbiņi ik pa laikam tiek nomainīti (nevis reizi nedēļā vai divās, bet tad, kad redzu, ka esošais vairs neinteresē). Un dažkārt uzdevums nemaz nav uz paplātes, jo tur vienkārši neietilpst. Šis būs stāsts par tādiem virtuves uzdevumiem jeb "Kamēr mamma taisa pusdienas". (Un mazliet arī no sērijas "Iedvesmots rīcībai".)


1. Saspraudes uz kartītēm.
Iedvesmots rīcībai - noskatīts Ingas blogā Up to Inga. Sagriezu mazākos taisnstūros kartona loksnītes. Tā kā skaitļi bija (joprojām ir, tikai nu jau citā "līmenī") aktuāli, uz katras sloksnītes uzrakstīju kādu ciparu - no 1 līdz 6, cik saspraudes uz kartiņas jāuzliek. Un kā izrādījās - ne jau skaitļi ir sarežģītākais šai uzdevumā, bet gan uzdabūt to saspraudi uz papīra!!!



2. Saspraužu šķirošana pēc krāsām.
Arī Pēteris gribēja piedalīties - viņam saspraužu šķirošana pēc krāsām.




3. Stikla lodīšu likšana trauciņā ar karoti.



4. Pupiņu un lodīšu sķirošana.
Traukā ar pupiņām jāatrod stikla lodītes un jāizlasa ārā (mazliet atgādina Pelnrušķīti, ne?.. :) ).
Arī šis darbiņš Iedvesmots rīcībai - no Mammas smaids Evelīnas!


Pētera versija vienmēr saistīta ar izgāšanu... Sākotnēji gan notika bēršana - no viena trauciņa citā.



5. Akvareļkrāsas.
Ātri un ērti noorganizējama izklaide. 



6. Švammīšu izspiešana ar ķiploku standziņām.
Švammīti sagriež nelielos gabaliņos, saliek traukā ar ūdeni. Uzdevums: ar ķiploku spiedi izspiest katru švammīti savā "lodziņā" (ledus saldējamā trauciņā). Kad visi lodziņi piepildīti, dara to pašu uz otru pusi - ņem sausās (izspiestās) švammītes, savāc ūdeni no ledus trauciņa nodalījumiem un atkal izspiež bļodiņā.




7. Lodīšu bēršana pudelē.
Stikla bumbiņas jāsaber stikla pudelē. Pēterim ļoti patika. Darbojās un darbojās, un darbojās... :)
Iedvesmots rīcībai no "Mazās zvaigznes" Ilzes!










8. Koka pērlīšu likšana šokolādes formiņā.
Variācija par tēmu - man šķiet, šiem uzdevumiem ir bezgalīgi daudz variantu, pielāgojami visiem gadalaikiem, krāsām un tēmām. Šajā reizē: krāsainas koka pērlītes (lielākās, kādas mājās bija) jāsaliek pa vienai katrā šokolādes formiņā. (Arī trauciņš, kurā pērlītes iekšā, ir sirsniņformas. :) )



9. Un šābrīža aktualitāte Nr.1 - LEDUS.
Dodiet taču bērniem ledu! - kā varbūt teiktu Līga Krista. Un miers garantēts. (Ja vien katram ir savs ledus trauks. :) ) Ieberu katram savā bļodiņā ledu un ar to mana līdzdalība beidzas.

Tiek būvētas ledus  mājas.



Ēsts ledus.


"Vārīts" ledus.


Un vēl visādi citādi pielietots ledus. Kamēr vien nav izkusis.


Ko dara Tavi bērni, kamēr Tu gatavo pusdienas? Padalies!! ;)



Paldies par jūsu komentāriem!




4 komentāri:

  1. Man neizodas ar neko ieintereseet - mans beerns tasa ar mani kopaa. Nu jau pilnigi visas edienreizes. Tas vispar nav apspriezams - man nekadi neizdodas izluugties vienatni virtuvee.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai tad es pieminēju vienatni virtuvē?.. Nē, nē. Nekādas vienatnes. :) PĒC TAM, kad visi dārzeņi nomizoti, viss vajadzīgais sagriezts un salikts bļodā/katlā/citur, kad kabači apviļāti miltos, mīkla uztaisīta un iejaukta un jāgaida gatavība, TAD. :)

      Dzēst
  2. Miils un milzigs paldies par so blogu. Atradu pirms paris dienam un ka reiz pec brivdienam noder, lai nodarbinatu mazulus majas.
    Sodien spiedam udeni no svammitem. man svarigi ka varu pielagot majas esosos materialus. Piemeram, svammites majas nebija, bet atradas vecs matracis ko jau griezam pa gabalinam sadam tadam lietam. Tad nu sataisiju no matraca mazas svammites.
    Vel meitina 4g 4 men beidza darboties ar svammitem un tad novilkam velas striki un vinai patika katru mazo svammiti ar knagiti piespraust un izkart zaveties (darbojamies uz terases jo ara tik karsti). Tad vel vinai patika skaitit cik svammites un cik knagi un cik kopa izkartas svammites un tamlidzigi.

    Ari no saspraudisu liksanas uz kartinam, izmantoju nevis atseviskas kartinas, bet man atradas zvaigznes formas kartons. Tad uz katra zvaigznes stura lika saspraudes - lielas un mazas. Vel lika pati saspraudes uz saviem zimejumiem (3 kopa) un izradas pati pagatavoja gramatinu kuru var skirt un tad var nummuret lapas.

    Kolosalas idejas. Velreiz paldies!
    Sintija, Somijas ziemelos

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Sintija, par tik jauku komentāru! Lieliski, ka noder arī Tavai meitiņai. :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...