otrdiena, 2012. gada 3. jūlijs

Vai kāds zina, kas tas ir?

Kādu dienu pastaigājoties Vērmanes dārzā, izdzirdējām putnu klaigāšanu. Divas kaijas par kaut ko dikti skaļi "runājās". Jocīgākais bija tas, ka abas stāvējā pļaviņā zem koka. Tad pamanījām, ka tur ir vēl trešais putns - izmērā apmēram tikpat liels, tikai brūni pelēks. Un tas trešais nestāvējā, bet gan gulēja zālītē. 



Pēc brītiņa arī pelēkais uzstutējās kājās. Bet izskatījās tāds nestabils. Man radās doma, ka varbūt tas ir kaiju mazulis. Varbūt pazaudējies vai noklīdis, varbūt viņam kas kaiš? Un tās divas lielās kaijas šo sargā? 



Un šī lieta nelika man miera. Gluži bērnišķīgā pētnieka stilā gribēju zināt - kas tad tur īsti bija? Talkā nāca vecais labais Google's! :) Izrādās, mana domas gaita bijusi visnotaļ tuvu patiesībai - lūk, Latvijas Ornitoloģijas biedrības raksts:



Īsumā ir tā: kaijām patīk dzīve pilsēta. Taisot ligzdas kaut kur  augstu uz māju jumtiem. Un dažkārt jaunās kaijas sadomā doties pasaulē pirms ir kārtīgi iemācījušās lidot. Tad nu nākas atpūsties "piemājas pļavā". Bet lielās kaijas vienmēr ir blakus un pieskata. Tāpēc labāk par tuvu neiet, lai nesabiedētu kaiju vecākus un nenāktos ciest no to uzbrukumiem.

Ja arī jums gadās novērot ko līdzīgu, esiet zinoši! :)



Paldies par jūsu komentāriem!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...